Het toezicht op advocaten is in 2013 verbeterd, nadat daar vorig jaar kritiek op was. De Orde van Advocaten heeft vooral het financiele toezicht verbeterd.

Dat blijkt maandag uit een onderzoeksrapport van rapporteur Rein Jan Hoekstra.

Vorig jaar toonde Hoekstra zich kritisch over het toezicht op advocaten. Er zou volgens hem vooral meer proactief toezicht moeten komen. Ook aan het financiële toezicht schortte er wat volgens de raporteur.

In januari is de orde begonnen met de oprichting van een afdeling financieel toezicht, de unit Financieel Toezicht Advocatuur (FTA), en het kenniscentrum Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).

"Dit is het jaar dat de plannen handen en voeten moeten krijgen", zei Hoekstra aan het begin van 2013.

In het maandag verschenen rapport uit Hoekstra zich positief over de verbetering in het financiële toezicht. "De FTA is in korte tijd op zeer professionele wijze aan de slag gegaan. De medewerkers van de unit zijn door dekens snel in te zetten voor ondersteuning bij financieel onderzoek", aldus Hoekstra. 

Het FTA draagt volgens Hoekstra ook bij aan het toezicht op de naleving van de Wwft.

Proactief toezicht

Ook het proactief toezicht is verbeterd. In het rapport staat dat er dit jaar 587 advocatenkantoren (12,3 procent) zijn bezocht. Het doel aan het begin van het jaar was om 10 procent van de kantoren te bezoeken. 

In 2014 wil de Orde zich verder gaan richten op het financieel toezicht en de naleving van het Wwft. 

Den Haag had zich in 2012 negatief geuit over het toezicht op advocaten. Hoekstra richtte zich toen op de verbetering van het toezicht.