In een brief heeft de gemeentelijke dienst belastingen van Amsterdam maandag zijn excuses aangeboden voor de fout die vorige week is gemaakt bij het overmaken van de woonkostenbijdrage.

Hierdoor kregen ruim negenduizend minima duizenden euro's meer op hun rekening gestort dan de bedoeling was.

Verantwoordelijk wethouder Pieter Hilhorst heeft de opdracht gegeven voor een extern onderzoek naar de oorzaak. In totaal is 188 miljoen euro te veel overgemaakt.

Zo kregen mensen in de bijstand die normaal gesproken 155 euro krijgen, ineens 15.500 euro bijgeschreven. ''Dat had niet mogen gebeuren'', staat te lezen in de brief. ''Onze fout heeft onzekerheid teweeg gebracht en dat spijt ons zeer.'' De dienst schrijft verder dat iedereen het geld moet terugbetalen.

Teruggedraaid

De gemeente heeft de afgelopen dagen alle mogelijk foutieve betalingen teruggedraaid. Overigens is het probleem hiermee nog niet in alle gevallen opgelost, aangezien mensen het bedrag al hadden opgenomen of hadden overgemaakt naar een andere rekening. Daardoor staan ze nu rood. De banken en gemeente zijn nog in overleg hoe ze dit moeten oplossen.

De komende tijd moet duidelijk worden hoeveel personen dit al hadden gedaan en wat de financiële gevolgen zijn voor de gemeente.