Het Openbaar Ministerie verwacht nauwelijks gevolgen van een vonnis van de kantonrechter in Haarlem waarbij de bestuurder van een geflitste aanhanger vrijuit is gegaan.

De rechter verscheurde een boete van 45 euro wegens een snelheidsovertreding van zes kilometer per uur, omdat de geverbaliseerde automobilist kon aantonen dat zijn auto nooit de geflitste aanhanger kan hebben getrokken. Die auto stond bij de sloop.

Het Openbaar Ministerie is verbaasd over het vonnis. Het zegt dat de wet al jaren sluitend werkt als het gaat om boetes voor automobilisten die een caravan of aanhanger trekken.

''Dit is een uitzonderlijke zaak waar automobilisten met caravan of aanhanger vooral geen hoop uit moeten putten'', stelt een woordvoerder. ''De wet is klip en klaar en werkt in 99 van de honderd gevallen goed.''

Foto

De snelheidsovertreding werd op 14 juni 2012 op foto vastgelegd. Het kenteken van de aanhanger is wel zichtbaar, dat van de trekkende auto echter niet. 

De eigenaar vermoedt dat de kentekenplaten van de sloopauto op de aanhanger zijn blijven zitten.

''Dat betekent dat met uitsluitend de aanhanger de betreffende overtreding niet kan worden gemaakt'', aldus de kantonrechter in zijn vonnis.

Onder die omstandigheden is het volgens de rechter aan de officier van justitie om te bewijzen dat de eigenaar van de auto de overtreding heeft gepleegd.