In de dagen voor kerst en in het laatste weekend van het jaar wordt het druk op de wegen naar de skigebieden. Op de Nederlandse wegen valt het zo vlak voor de feestdagen juist mee met de files.

Die verwachting spreekt de ANWB zondag uit.

Voor 1,8 miljoen Nederlanders begint vrijdag 20 december de kerstvakantie. De helft blijft in eigen land, heeft de verkeersdienst becijferd.

Ondanks de economische crisis blijft de kerst een populaire periode om er tussenuit te gaan. De eerste week, rond Kerstmis, wint iets aan populariteit, zegt toerismebureau NBTC Holland Marketing. "Kerst valt gunstig, op woensdag en donderdag, en daardoor trekken iets meer Nederlanders er rond de kerst op uit in eigen land."

Ruim de helft van de binnenlandse vakanties wordt doorgebracht in een vakantiehuisje of -bungalow. Ongeveer een kwart van de Nederlanders kiest voor een hotelvakantie.

Duitsland blijft de populairste bestemming voor een buitenlandse vakantie. Ongeveer een kwart gaat naar onze oosterburen. Daarnaast zijn Oostenrijk, België en Frankrijk in trek voor een buitenlandse kerstvakantie.

Wie gaat wintersporten in de Alpen, moet daar wel wat voor over hebben. Vooral op zaterdag 21 en op zaterdag 28 december is er flinke kans op files. De ANWB verwacht evenwel geen kilometerslange rijen.

In Duitsland zal het vooral druk zijn in het zuiden, met München als knelpunt. In Oostenrijk loopt het vast richting Tirol, Salzburgerland en Vorarlberg.

Drukke wegen in Zwiterland zijn de A2 Bazel-Chiasso, de A6/A8 Bern-Interlaken en de A13 Chur-Bellinzona. Richting Franse Alpen is er de meeste kans op file op de A43 Lyon-Chambéry en de N90 Albertville-Moûtiers.