Prinses Beatrix woonde zondag bij de Stadsschouwburg in Amsterdam het Nationaal Eerbetoon Samen door Mandela bij.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam ontving de prinses op de rode loper voor de schouwburg.

Voorafgaand aan het programma had Beatrix een ontmoeting met de initiatiefnemers van het eerbetoon, onder wie Conny Braam (oud-voorzitter Anti Apartheidsbeweging Nederland), Melle Daamen (directeur Stadsschouwburg) en zangeres en actrice Gerda Havertong.

Namens het kabinet waren minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker aanwezig.

Drumband

De aankomst van de prinses werd begeleid door een Afrikaanse drumband. Tientallen belangstellenden stonden langs de loper en voor de schouwburg mee te klappen, dansen en sommigen zongen "Mandela! Mandela!".

Een halfuur voor aanvang van het programma stonden al honderden mensen in de rij om een plekje in de zaal te bemachtigen. In de grote zaal van de Stadsschouwburg is plaats voor achthonderd bezoekers. Ook in de foyer kunnen belangstellenden het eerbetoon volgen op schermen.

Openbaar

Tijdens de ode aan Nelson Mandela in de hoofdstedelijke cultuurtempel, gepresenteerd door Sylvana Simons, traden tientallen artiesten, kunstenaars en sprekers op.

Op het programma stonden onder anderen het Cape Town Opera Choir, Noraly Beyer, Edsilia Rombley, Leona Philippo, Hadewych Minis, Adriaan van Dis, Thom Hoffman, Angela Groothuizen en Freek de Jonge.

De bijeenkomst was openbaar. Buiten op het Leidseplein konden  belangstellenden het programma volgen via een live-verbinding op een groot scherm.

Later op de zondag vond een herdenkingsprogramma plaats in het naastgelegen poppodium Melkweg.

Bekijk beelden:

Mandela begravenUitvaart Mandela in quotes l Liveblog uitvaart (gesloten)

Overzicht week van rouw l Profiel Mandela | Dossier Mandela