Zeker twintig mensen zijn dit weekeinde opgepakt wegens gewelddadige incidenten in en rond het uitgaansleven.

Door vechtpartijen met onder meer staven en flessen raakten ten minste tien mensen gewond. In sommige gevallen werden mensen zonder duidelijke reden belaagd door agressieve groepen.

Zo arresteerde de politie zaterdagavond in Tiel vier jongemannen na een vechtpartij op de parkeerplaats van een partycentrum. Een 20-jarige man kreeg er klappen, onder meer met een staaf.

Het slachtoffer raakte gewond aan zijn hoofd en moest worden ontzet door zijn vrienden. De politie zoekt nog uit waarom de man uit Meteren werd aangevallen.

Buiten bewustzijn

Ook in Breda werd een stapper belaagd door een groep. Dat gebeurde toen het 34-jarige slachtoffer na het uitgaan naar een parkeergarage liep.

''Er liep een groep stappers op hem af, waarna hij zonder enige aanleiding in zijn gezicht geslagen werd, op de grond belandde en even buiten bewustzijn was. Hij liep een bloedende hoofdwond op'', liet de politie weten. Zeker een verdachte is opgepakt.

Bolsward

Niet alleen stappers waren doelwit van geweld. Zo werd de uitbater van een kroeg in Bolsward met een glas in zijn hand gestoken en met een bierfles in zijn gezicht geslagen. Een 32-jarige man uit IJlst werd aangehouden.

De man zelf was ook gewond geraakt. Na een matpartij in een kroeg in Coevorden moest de politie pepperspray gebruiken om een 26-jarige man in de boeien te slaan.

Waarschuwingsschot

Ook de politie werd op sommige plaatsen aangevallen. Zo arresteerden agenten drie jongens uit Apeldoorn na een vechtpartij op het Caterplein, in het uitgaansgebied van de stad. De politie kwam tussenbeide en daar waren anderen het weer niet mee eens.

De politie meldde verder geweld of bedreigingen in Bronckhorst, Almere, Enschede, Eindhoven, Haarlem en Beverwijk. Daarbij werden soms zelfs schoten gelost.

Zo moest de politie in de nacht van zaterdag op zondag een waarschuwingsschot lossen in Rotterdam. Daar was een conflict ontstaan in een kroeg en werd ook buiten een paar keer geschoten.