Op Schiphol is voor de tweede keer in korte tijd een grote partij kaaimannen onderschept.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit stuitte donderdag op een zending van tweehonderd kaaimannen (krokodilachtigen) en drie slangen.

De dieren waren onder meer verpakt in doosjes van zo'n twintig bij vijf centimeter. Ze waren op weg vanuit Guyana naar Oekraïne, volgens de toezichthouder om daar door handelaren te worden verkocht.

Toen de dieren werden ontdekt waren 48 kaaimannen al gestorven. De zending had anderhalf uur in de kou gestaan en was niet volgens de internationale luchtvaartregels verpakt.

De slangen en veertien kaaimannen zijn er volgens de NVWA slecht aan toe en redden het waarschijnlijk ook niet.

Proces verbaal

Eind vorige maand werd nog een zending met 444 kaaimannen onderschept, waar er 323 van omkwamen. Die zending kwam ook uit Guyana. Deze kaaimannen zaten met tot vijftig exemplaren in kisten die voor maximaal drie kaaimannen zijn bedoeld. Ook waren er volgens de NVWA niet genoeg ventilatiegaten.

De levende kaaimannen zijn naar een opslaghouder gebracht. Tegen de luchtvaartmaatschappijen is proces verbaal opgemaakt voor dierkwelling en het overtreden van de luchtvaartregels voor het vervoeren van levende dieren. Ook was er geen geldige vergunning voor het uitvoeren van de kaaimannen.