Eric A (43), die afgelopen zomer het monument ter nagedachtenis van Nicky Verstappen vernielde, moet voor een jaar worden opgenomen in een psychiatrische kliniek. Dat heeft de rechtbank vrijdag besloten.

Dat heeft de rechtbank vrijdag besloten

De rechtbank in Maastricht legt A. geen straf op, omdat hij volgens deskundigen ontoerekeningsvatbaar is. De uitspraak is conform de eis van de officier van justitie van 2 weken geleden.

A. heeft bekend dat hij het monument afgelopen zomer twee keer met verf en een keer met purschuim heeft beklad. Ook liet hij een briefje achter. Zijn advocaat sprak van ''een schreeuw om aandacht."

Met zijn soloactie wilde A. aandacht vragen voor zijn psychische problemen. Tijdens de zitting 2 weken geleden maakte hij een verwarde indruk. ''Wat had ik anders moeten doen? Een kind vermoorden?”, hield hij de rechter voor. Volgens de rechtbank heeft A. een ernstige psychische stoornis en moet hij worden beschermd voor de maatschappij en tegen zichzelf.

De 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in 1998 op de Brunssummerheide vermoord tijdens een jeugdkamp. De dader is nooit gevonden. De rechtbank veroordeelde A. in 2009 ook al voor het vernielen van het hetzelfde monument.