Tijdens het proces in hoger beroep van het Amsterdamse liquidatieproces Passage zullen geen ex-ministers van Justitie, al dan niet voormalige Kamerleden of topmannen van het (OM) als getuige komen opdraven.

Het gerechtshof in Amsterdam heeft verzoeken daartoe van enkele advocaten vrijdag afgewezen.

De raadslieden hadden de getuigen willen horen over de huidige kroongetuigenregeling. Het hof heeft de gevraagde getuigen niet nodig om zich een eigen oordeel te vormen. De kroongetuige speelt in Passage, in de gedaante van Peter la S., een sleutelrol.

La S. is een van de 68 getuigen die in de hoger beroepszaak zal worden gehoord. Van hen verschijnen er 46 ter zitting van het hof, de rest wordt in besloten setting door de onderzoeksrechter gehoord. Onder de getuigen zijn twee officieren van justitie en een leidinggevende van de recherche.

Een van de officieren is belast met de beschermingsmaatregelen rond getuigen als Peter la S. Tijdens het proces bij de rechtbank, dat begin dit jaar eindigde, is veel gedoe geweest rond de afspraken op dat front met La S.

Bewijs

Van de elf verdachten veroordeelde de rechtbank er 3 tot een levenslange celstraf en één tot dertig jaar. De rechtbank heeft de verklaringen van kroongetuige La S. betrouwbaar geacht en als bewijs gebruikt. La S. zelf kreeg 8 jaar. Hij heeft onder meer bekend dat hij betrokken is geweest bij de moord op drugs- en vastgoedhandelaar Kees Houtman.

De gehalveerde strafeis (acht in plaats van zastien jaar) was de tegenprestatie van het OM voor de belastende verklaringen van La S. over de andere verdachten. Volgens hun advocaten zijn La S. nog allerlei andere toezeggingen gedaan, die in strijd zijn met de wet, en heeft hij veel meer gekregen dan alleen die gematigde eis.

Te controleren valt dat niet, omdat het OM zegt dat dan de veiligheid van La S. in het geding komt. Justitie gaat op die manier veel te ver, vinden de raadslieden.

De kwestie zal ook in hoger beroep volop aan de orde komen. Volgend jaar gaat het proces bij het Amsterdamse hof inhoudelijk van start.