Bewoners van acht adressen op het woonwagenkamp in Waalre moeten hun grote loodsen en schuren binnen vijf weken slopen.

De gemeente Waalre heeft dat aan de woonwagenbewoners laten weten in een brief. De bewoners bereiden een kort geding voor.

Hun advocaat Peter van de Laar is verrast omdat de Raad van State binnenkort nog uitspraak moet doen over het gewijzigde bestemmingsplan. ''Ik begrijp het niet. Het verbaast me zeer. De gemeente speelt met vuur'', reageerde hij vrijdag.

De gemeente legde uit dat het gaat om de resterende adressen met loodsen die te groot zijn en niet meer passen in het nieuwe bestemmingsplan. ''We gaan door met de procedure. Er is een geldig bestemmingsplan. We gaan ervan uit dat de rechter ons gelijk geeft'', zei een gemeentewoordvoerster.

Burgemeester

De bewoners zijn boos omdat de gemeente de enorme loodsen in het verleden nog wilde legaliseren. De woonwagenbewoners zeggen dat burgemeester Henri de Wijkerslooth en ambtenaren in het verleden hebben beloofd dat de schuren op het kamp mogen blijven staan.

Door een omslag bij de gemeente is het bestemmingsplan dit jaar veranderd. Ze denken dat dat heeft te maken met de aanslag op het gemeentehuis in 2012. Vanaf het allereerste moment bestaan vermoedens dat de woonwagenbewoners betrokken zijn geweest maar bewijs is er niet.

Bewoners van twee adressen werden eerder al gedwongen om hun loodsen te slopen. Zij verloren een kort geding tegen de gemeente.