Homoseksuele leerlingen roepen scholieren vrijdag voor de derde keer op paarse kleding te dragen. Door op de zogenoemde Paarse Vrijdag paars te dragen willen ze homo- en transfobie een halt toeroepen. 

Met meer dan vijfhonderd middelbare scholen, doet dit jaar een record aantal scholen mee.

Hoewel homo's vaak worden geassocieerd met de kleur roze, is express voor paars gekozen. Die kleur staat voor kracht en moed in de regenboogvlag, het internationale symbool voor homoseksuelen.

Homobelangenorganisatie COC heeft dit jaar vijfhonderd pakketten beschikbaar gesteld met onder meer paarse posters en polsbandjes.

Overgewaaid

Paarse Vrijdag is overgewaaid uit de Verenigde Staten, nadat daar in korte tijd veel homoseksuele, biseksuele en transgender jongeren zelfmoord pleegden. Het Nederlandse initiatief werd in 2010 in het leven geroepen om een statement te maken tegen homohaat. Destijds deden 150 scholen mee.

Ook buiten de scholen zijn acties. Zo vraagt de Gay-Straight Alliances mensen om hun profielfoto op sociale media paars te maken.

Ook minister Jet Bussemaker (Emancipatie) is vrijdag in het paars gekleed in het kader van Paars Vrijdag. Volgens haar is het belangrijk dat jonge homo’s en lesbiennes binnen en buiten de school zichzelf kunnen zijn.

“Iedereen heeft het recht op een veilige omgeving. Niet alleen vandaag, maar ook de rest van het jaar. Dit is helaas nog niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend en daar valt dus nog een wereld te winnen”, aldus de minister.