Parkeerders in Amsterdam die niet hebben betaald, zullen vanaf 1 februari geen papieren bonnetje meer achter hun ruitenwisser aantreffen.

Dat meldt parkeerbedrijf Cition donderdag.

Parkeerwachters hoeven niet meer hun auto uit om een papieren bekeuring uit te schrijven, maar kunnen de kentekens van niet-betalers digitaal doorgeven.

Wanbetalers zullen hun parkeerboete vervolgens binnen enkele dagen thuis op de mat aantreffen. Amsterdam is de eerste Nederlandse gemeente die overgaat op volledig digitaal parkeerbeheer, zegt Cition. Andere gemeenten zijn er al wel mee bezig.

Eerder dit jaar verdween in Amsterdam ook al het papieren parkeerkaartje. Alle parkeervergunningen zijn gedigitaliseerd en bij parkeerautomaten kunnen parkeerders alleen nog betalen door het kenteken van de auto in te voeren.

Cition, verantwoordelijk voor de parkeerhandhaving in de hoofdstad, heeft speciale scanauto's en scanscooters om de controles uit te voeren.

Buitenlanders

Alleen bij niet-betalende buitenlanders zullen de parkeerwachters soms nog hun auto uit moeten, als het kenteken niet terugkomt in het systeem.

Ze klemmen dan een waarschuwing onder de ruitenwisser met verwijzing naar een website, waarop de wanbetaler kan lezen hoe hij alsnog kan betalen voor het parkeren.

Laatste stap

Het verdwijnen van de papieren bon is de laatste stap in de digitalisering van het betaald parkeren in Amsterdam. Ook het feit dat er minder parkeerautomaten op straat staan en dus minder onderhoud nodig is, draagt bij aan deze bezuiniging.

Met de overstap naar volledig digitaal parkeren bespaart de gemeente vanaf 2015 jaarlijks zo’n 20 miljoen euro.