De Roemeense politie heeft donderdag een drugsbende opgerold die vanuit Nederland werd aangestuurd.

Justitie in het land meldt een 'megavondst' van elf ton chemische drugs met een straatwaarde van 63 miljoen euro.

In totaal zijn vijf verdachten opgepakt, onder wie een Nederlander en een Belg, zo melden media in het land.

De arrestaties volgden op een maandenlang onderzoek. De drugs zouden zijn geproduceerd in China.

Ook de Nederlandse politie heeft arrestaties verricht bij een groot drugsonderzoek. De politie heeft donderdagochtend in Nederland acht huiszoekingen gedaan. Twee verdachten van de Nederlandse tak van de organisatie werden opgepakt. Dat heeft de Belgische justitie donderdagmiddag laten weten.

In totaal werden vijftien verdachten opgepakt en vonden naast doorzoekingen in Nederland, ook invallen plaats in België, Duitsland, Spanje en Italië.

Zuid-Amerika

De bende zou zich hebben beziggehouden met handel in cocaïne uit Zuid-Amerika, die via havens Europa werd binnengesmokkeld. Het onderzoek startte in 2012 nadat bij de Belgische politie informatie was binnengekomen over een restauranthouder in Heusden-Zolder. Die zou geld witwassen voor de organisatie en ook betrokken zijn bij het organiseren van de transporten. Deze 44-jarige man zou de leider zijn geweest van de Belgische tak.

In Rotterdam werden deze week twee transporten onderschept. Een lading van 110 kilo belandde bij een bedrijf omdat de criminelen de drugs niet tijdig uit de lading van een schip hadden weten te halen. Het bedrijf informeerde de politie. Een lading van 300 kilo werd begin deze week onderschept.

Bij de huiszoekingen in Nederland werden wapens in beslag genomen. Bij doorzoekingen in andere landen werd beslag gelegd op onder meer auto's, merkhorloges, documenten en 140.000 euro contant.

Volgens de Belgische justitie maakte de organisatie gebruik van een Libanees netwerk om het geld naar het buitenland te sluizen. Dit netwerk zou het geld met koeriers hebben vervoerd. Meestal werden met dat criminele geld voorschotten voor nieuwe drugsladingen betaald.