KWF Kankerbestrijding heeft bij vijf projecten die worden gefinancierd uit de opbrengst van het fietsspektakel Alpe d'HuZes "te lang de situatie van gebrekkig toezicht laten bestaan". 

Ook heeft KWF ingestemd met beheersconstructies die "minder wenselijk" waren.

KWF steekt woensdag in een verklaring de hand in eigen boezem. De organisatie zegt dat ze het toezicht op die vijf projecten gaat verbeteren om te voorkomen dat ze "onvoldoende resultaat opleveren".

Het gaat onder meer om de stichting Inspire2Live, die deze zomer in opspraak raakte wegens declaraties van topman Coen van Veenendaal, die eerder Alpe d'HuZes oprichtte.

Bij de andere vier projecten waar het toezicht gebrekkig was, is volgens de woordvoerster nog niets misgegaan. Dat zijn Sneldiagnose, A-Care en de leerstoelen Kanker en Voeding en Leven met Kanker, aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Daarmee is bij elkaar 25 miljoen euro subsidie gemoeid.

In totaal worden er 52 projecten gefinancierd. 

Conflict

KWF en Alpe d'HuZes ontkennen dat ze een conflict hebben over de besteding van de ingezamelde gelden. Beide partijen hebben een goede samenwerkingsrelatie en zijn met elkaar in gesprek over de uitwerking van een bestedingsplan voor de komende jaren, zeggen beiden in een gezamenlijke verklaring.

Omdat er geen vertrouwen is dat Inspire2Live het plan waarvoor zij subsidie hebben gekregen kan uitvoeren, is deze subsidie stopgezet. Daaraan zou 3 miljoen euro worden uitgekeerd.

KWF en Alpe d'HuZes staan wel in voor de kwaliteit van de andere vier projecten waarbij zij het toezicht gaan verbeteren.

Opbrengst

Met de acties van Alpe d’HuZes is vanaf 2006 in totaal 104 miljoen euro ingezameld. Daarvan is op dit moment 53,5 miljoen euro uitgegeven.

Bij de rest, dat dit en volgend jaar wordt besteed, kijkt KWF in overleg met Alpe d’HuZes waar het naar toe gaat.

"Er is nu een duidelijke scheiding. Zij doen in principe de inzameling, wij de besteding en de controles", aldus de woordvoerster. "Dat gebeurt in goed overleg."

Aanmelden

Het tempo waarin mensen zich aanmelden voor de fietstocht van komend jaar ligt lager dan het jaar ervoor. Tot nu toe hebben zich 4.800 van de maximaal 5.000 deelnemers aangemeld. Vorig jaar was het aantal van 5.000 al in november bereikt.

Johan van der Waal, voorzitter van Alpe d'HuZes, wijt de mindere animo aan de recessie en de eerder ontstane commotie.