Tegen de 45-jarige Robert F. heeft het Openbaar Ministerie woensdag vier jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist, omdat hij in april een Haagse rechter-commissaris diverse malen met een vlijmscherp kapmes heeft geslagen.

De rechter, een vrouw, raakte daarbij ernstig gewond: een vinger en een deel van een pink werden afgehakt. Ook had zij verwondingen aan hoofd en rug.

''Een ijzingwekkend incident’’, aldus de officier van justitie, die de aanval beschouwt als een poging tot doodslag.

De rechter bezocht de man in zijn woning in Den Haag om te beslissen of hij gedwongen moest worden opgenomen in een psychiatrische kliniek. Behalve de rechter waren ook een griffier, een psychiater, een verpleegkundige, een advocaat en F.’s vader aanwezig. 

Psychische problemen

F. ging door het lint toen hij hoorde dat de rechter tot plaatsing in de kliniek wilde overgaan.Twee meegekomen politieagenten waren buiten de woning. Toen zij ingrepen, gooide F. het kapmes naar hen. De agenten bleven ongedeerd.

Robert F. kampte al jaren met psychische problemen en was al geruime tijd onder behandeling van de Haagse kliniek Parnassia. In 2012 verslechterde zijn toestand. Toen hij vernam dat hij mogelijk gedwongen zou worden opgenomen, bedreigde hij via de telefoon een verpleegkundige van Parnassia. Ook dat feit heeft justitie op de aanklacht gezet.

Trauma

Het incident heeft de rechter een trauma bezorgd. Het is volgens het OM nog maar de vraag of haar gevoel van veiligheid in haar werk ''ooit terugkomt''. De veiligheidsmaatregelen bij huisbezoeken door rechters zijn in elk geval in de regio Den Haag na het incident aangescherpt.

Justitie acht een schadeclaim van de rechter van ruim 24.000 euro toewijsbaar. Hetzelfde geldt voor een voorschot op een schadevergoeding ter hoogte van 1.500 euro van de bedreigde verpleegkundige.

In het kader van de strafzaak is F. onderzocht. Gedragsdeskundigen hebben diverse stoornissen vastgesteld, achten hem sterk verminderd toerekeningsvatbaar en hebben tbs met dwangverpleging geadviseerd.

De rechtbank doet uitspraak op 20 december.