De ogenschijnlijke wanhoop die de ontvoerde Nederlanders Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen toonden in de video die werd vrijgegeven, was geacteerd. 

Dat stelde het tweetal woensdagmiddag tijdens de persconferentie op Schiphol die volgde op de vrijlating. De bewakers dachten dat het tonen van wanhoop zou helpen om de losgeldeis kracht bij te zetten. 

Spiegel en Berendsen benadrukten woensdag opnieuw dat ze tijdens de ontvoering goed zijn behandeld. "Op alle vlakken. We kregen alles wat we wilden", aldus Spiegel. 

Het tweetal werd op 8 juni ontvoerd en afgelopen weekeinde in de buurt van de Nederlandse ambassade in Sanaa vrijgelaten.

Bekijk beelden:

Video

Tijdens hun gevangenschap werd een emotionele videoboodschap op het web geplaatst. Daarin vroeg Spiegel in tranen aan de overheid, de media en haar familie te doen wat ze konden om haar vrij te krijgen. Ze waarschuwde dat ze na tien dagen zou worden doodgeschoten.

Berendsen benadrukte woensdag dat Spiegel de tranen "opriep" en dat er vlak voor de opname van de video nog werd gelachen. Het tweetal was nooit bang dat ze gedood zouden worden door hun bewakers. 

Losgeld

Het is niet bekend of er losgeld is betaald. Ook Spiegel kon daar tijdens de persconferentie geen duidelijkheid over geven. "Ik ben daar zelf ook benieuwd naar."

Het tweetal zat bij elkaar gedurende de hele ontvoering. Volgens Spiegel werd gezorgd voor "kilo's fruit" en snickersrepen in het hok waarin zij verbleven. Het tweetal had beschikking over een televisie en ze konden op die televisie het nieuws volgen. Ook speelden ze canasta en patience. 

Blijdschap

''We hebben lang gewacht op dit moment. De blijdschap is enorm'', zei Spiegel. ''Het was geen leuke tijd. Niet voor ons, maar zeker niet voor onze familie. We wisten van het risico, maar we woonden er al 3,5 jaar. Je hebt er vrienden, je gaat niet zomaar weg.''

Spiegel stelde wel dat ze niet terug gaan, ''althans voorlopig''.

Bekijk de video waarin het tweetal acteerde: