De twee belangrijkste verdachten van de geruchtmakende schoppartij begin dit jaar in Eindhoven hebben woensdag in hoger beroep vergelijkbare celstraffen gekregen. 

Ook het hof meent dat het Openbaar Ministerie onzorgvuldig heeft gehandeld omdat beelden van de mishandeling integraal op Omroep Brabant werden uitgezonden.

Hoofdverdachte Brent L. kreeg voor poging tot doodslag dezelfde straf als de rechtbank hem gaf: tien maanden jeugddetentie, waarvan vier voorwaardelijk.

Aanstichter en medeverdachte Tom K. kreeg een iets hogere straf dan eerder van de rechtbank: acht maanden jeugddetentie, waarvan vier voorwaardelijk. Hij moet nog terug naar de gevangenis.

Het OM was juist in beroep gegaan vanwege de strafvermindering die de rechtbank eerder toepaste. Er waren veel hogere straffen geëist.

Beelden

Het hof zegt dat de privacy van de destijds minderjarige verdachten ernstig is geschonden. Het OM had ook stilstaande beelden kunnen uitzenden, aldus de rechters.

Door de beelden integraal te tonen, ontstond een hetze op internet en kreeg de zaak buitengewoon veel aandacht van de media. De verdachten zijn daardoor ernstig benadeeld, aldus de uitspraak.

Persadvocaat-generaal Remco van Tooren is het oneens met het gerechtshof. Er is vanwege de ernst van de zaak bewust gekozen om bewegende beelden uit te zenden om de impact zo groot mogelijk te laten zijn.

Het OM staat nog steeds achter de keuze in deze zaak, zei hij in een reactie. "We zullen zeker gebruik blijven maken van bewegende beelden als we dat nodig vinden."

Uitspraken van andere rechters over het tonen van bewakingsbeelden van verdachten zijn nog niet eensluidend, constateerde het OM woensdag. Vanwege het principiële meningsverschil wordt er nog nagedacht over eventuele cassatie.

Oirschot

Het 22-jarige slachtoffer uit Oirschot werd begin dit jaar in het centrum van Eindhoven belaagd en tegen de grond gewerkt. Hij werd daarbij meerdere keren tegen het hoofd geschopt.

De politie had een filmpje van de mishandeling verspreid om de daders te kunnen vinden. Al snel werden de jongeren herkend en circuleerden hun namen op internet. 

Bekijk de uitspraak van de rechter: