Twee douaniers zijn door de rechtbank Noord-Holland veroordeeld tot celstraffen van vijf jaar wegens de invoer van circa elf kilo cocaïne. 

Een oud-douanier kreeg zes jaar opgelegd, twee andere verdachten drie jaar. De oud-douanier is volgens de rechtbank de organisator van de smokkel geweest en heeft zijn twee voormalige collega's omgekocht.

De cocaïne is in september 2011 per post uit Suriname naar Nederland gekomen, verpakt in een doos. De twee douaniers zorgden ervoor dat de zending ongecontroleerd werd doorgelaten, op aangeven van hun oud-collega.

De rechtbank rekent het hem zwaar aan dat hij misbruik heeft gemaakt van zijn kennis over hoe de douane pakketten uit Suriname controleert. Kort vóór de invoer van de coke had de man ontslag genomen bij de douane.

Winstbejag

De twee douaniers hebben uit louter winstbejag de integriteit van de douane op Schiphol ernstig in diskrediet gebracht, aldus de rechter. Hun taak was juist het onderscheppen en in beslag nemen van drugs.

De afzender van de zending cocaïne is nog niet gepakt, hij staat gesignaleerd. Bij de twee andere betrokkenen vond de politie tijdens huiszoekingen onder meer een nepwapen en 250 gram coke.