Nederlandse rechters zijn ontevreden over hun werkdruk. Een kwart van de rechters heeft in de afgelopen vijf jaar zelfs overwogen om op te stappen.

Dat blijkt uit een enquête die Vrij Nederland hield onder de rechterlijke macht. In totaal deden 689 magistraten - 80 procent rechters en 20 procent OM-medewerkers - mee aan het onderzoek.

Het weekblad ondervroeg de magistraten over de Haagse politiek, de bezuinigingen en de kwaliteit van de rechtsstaat.

Bijna driekwart van de rechters, 74,4 procent, vindt de werkdruk hoog en ruim 20 procent zelfs 'te hoog'. Bij het OM is dat 94,7 procent om 48,5 procent. Vooral de ingewikkeldheid van zaken ligt volgens de rechters ten grondslag aan de stijgende werkdruk.

Teeven

De meeste rechters zijn bovendien ontevreden over het beleid van het duo Fred Teeven en Ivo Opstelten. Zo vindt 77,4 procent van de rechters het voorstel van Teeven om het spreekrecht van het slachtoffer uit te breiden, zodat deze zich ook kan uitlaten over de strafmaat, een slecht idee.

Ook klaagt de rechterlijke macht over de bezuinigingen. Ruim 84 procent van de magistraten verwacht dat de rechtspraak wordt bemoeilijkt door het snijden in de begroting van het Openbaar Ministerie.