De agent die vorig jaar november de 17-jarige Rishi Chandrikasing doodschoot op het Haagse station Hollands Spoor, was op dat moment doodsbang.

Hij zag dat Rishi met zijn rechterhand een zwart voorwerp pakte en dacht dat dit een wapen was. Dat verklaarde hij maandag bij de rechtbank in Den Haag.

De agent kwam samen met collega's af op een melding van een bedreiging. Een Engelsman die in de wachtruimte had liggen slapen, werd door Rishi aangesproken. Die zou hebben gedreigd dat hij een wapen bij zich had.

Op beelden die in de rechtbank werden vertoond, was te zien dat het latere slachtoffer op de man afloopt, een paar keer wijst en met zijn rechterhand onder zijn jas voelt. De Engelsman ging er daarna vandoor. Hij meldde de bedreiging aan NS-personeel, dat de politie inschakelde.

Achtervolging

Ook was te zien hoe enkele agenten het perron opliepen en hun wapens trokken. Rishi, die met zijn gezicht naar het spoor stond, draaide zich om in de richting van de agenten, om vervolgens de andere kant op te draaien en het op een lopen te zetten. De agenten zetten de achtervolging in en een agent schoot Rishi neer.

De jongen werd in zijn hals geraakt en stortte direct neer. Op ingezoomde beelden was te zien dat de jongen tijdens zijn korte sprint iets in zijn rechterhand droeg. Wat dat was, werd tijdens de zitting niet duidelijk.

De rechter hield de agent voor dat hij in zijn eerste verklaring niets over de bedreiging had verteld. Dat kwam volgens de agent omdat hij op dat moment nog veel te emotioneel was en ''ook nog op zoek naar wat er precies was gebeurd''.