Ex-neuroloog Ernst Jansen Steur mag de uitspraak van de rechter in het strafproces tegen hem in vrijheid afwachten.

Dat heeft de rechter maandag bepaald.

Het Openbaar Ministerie eiste vorige week een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van zes jaar tegen de voormalig neuroloog en vond ook dat hij deze maand al in hechtenis moet worden genomen in verband met vluchtgevaar.

De rechtbank zag echter geen enkele reden om aan te nemen dat Jansen Steur de benen zou nemen.

''U heeft sinds het begin van deze zaak in 2009 uw volledige medewerking verleend. Daarom zien wij geen aanleiding voor voorlopige hechtenis'', aldus de rechter.

Jansen Steurs advocaat noemde de suggestie om de voormalig neuroloog al vast te zetten, ''absurd'' en een ''show'' van het OM. Volgens de advocaat was Jansen erg verontwaardigd, zowel over de eis als de suggestie dat hij vluchtgevaarlijk zou zijn.

Officier van justitie Marjolein van Eykelen zag maandag 'geen enkele aanleiding' om in te gaan op het pleidooi van de verdediging. "Het OM heeft geen behoefte aan repliek." Het komt bij grote zaken weinig voor dat justitie niet ingaat op de argumenten van de verdediging. 

De rechters hoopten de inhoudelijke behandeling van de zaak nog maandagmiddag te kunnen afronden.

De 68-jarige Jansen Steur heeft echter recht op het laatste woord en zei eraan te hechten dat goed voor te bereiden. Daarop besloot de rechtbank dat de oud-neuroloog, zoals gepland, volgende week dinsdag zijn laatste woord mag doen. 

Opzet

Jansen Steur staat terecht voor jarenlange misdiagnoses, het ten onrechte voorschrijven van zware medicijnen, diefstal, valsheid in geschrifte en verduistering.

Volgens het OM is sprake van het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel, en kan Jansen Steur - die vanaf eind jaren negentig aan medicijnen verslaafd was - opzet worden verweten. 

Jansen Steur gebruikte zijn patiënten volgens de officier van justitie als proefkonijn. Hij schreeuwde naar ze als ze hem tegenspraken en gooide zelfs een keer een asbak naar het hoofd van een patiënt. De oud-arts moet volgens deskundigen en het OM als verminderd toerekeningsvatbaar worden gezien vanwege een persoonlijkheidsstoornis. 

Verjaard

Advocaat Van Gaal sprak het beeld dat het OM schetste scherp tegen. Jansen Steur was zeker geen lompe bruut, prutsdokter of boze tovenaar. Dat de eerder zeer geliefde Jansen Steur in de loop van de jaren negentig de weg kwijtraakte, komt volgens hem doordat Jansen Steur lijdt aan een hersenbeschadiging ten gevolge van een ernstig auto-ongeluk in 1990. 

Jansen Steurs handelen moet bovendien worden bezien in het licht van de stand van de wetenschap in 2003. Veel feiten zijn volgens Van Gaal bovendien verjaard.

Ook is er geen sprake van opzet en kan het OM niet bewijzen dat bijvoorbeeld Jansen Steur de zelfmoord van een patiënte in de schoenen kan worden geschoven. De advocaat bepleitte maandag op alle medische punten vrijspraak. 

Na het laatste woord op 17 december volgt op 11 februari uitspraak in deze zaak, die als de grootste medische strafzaak in de Nederlandse geschiedenis wordt gezien. Van Gaal liet al doorschemeren direct hoger beroep aan te tekenen mocht Jansen toch veroordeeld worden tot een gevangenisstraf.

Chronologie van de zaak-Jansen Steur