De 66-jarige Johanna K. uit Den Helder, die in augustus werd opgepakt omdat ze thuis vuurwerk, munitie, chemicaliën en onderdelen van wapens had, blijft vrij tot de inhoudelijke behandeling van haar strafzaak.

In de tussentijd mag ze terug naar Den Helder. De rechtbank in Alkmaar hief het stadsverbod voor haar maandagochtend tijdens een niet-inhoudelijke zitting op.

K. werd eind augustus gearresteerd, nadat in haar woning aan de Loodsgracht in Den Helder allerlei gevaarlijke spullen waren gevonden. Half oktober kwam ze op vrije voeten, op voorwaarde dat ze weg zou blijven uit Den Helder en zich in elk geval tijdelijk in Alkmaar zou vestigen.

Doordat K. terug mag naar Den Helder, kan ze met de gemeente afspraken maken om haar woning bouwkundig weer op orde te krijgen. Het huis is verzegeld en mag pas weer worden bewoond als het veilig is. De afgelopen tijd woonde K. bij familie in Alkmaar.

De rechtbank verplichtte haar maandag mee te werken aan een psychiatrische rapportage, iets waarmee de wapenverzamelaarster onder protest akkoord ging.

''Ik ben al zo vaak onderzocht. Het is genoeg geweest. Er wordt gewoon gezocht om een psychische afwijking te vinden'', sprak ze emotioneel.

Richard S.

De rechtbank liet maandag ook de 53-jarige Richard S. uit Den Helder voorlopig vrij. Bij hem thuis zijn eveneens wapens en munitie gevonden. De politie kwam hem op het spoor na de arrestatie van K. Tegen beiden loopt nog een onderzoek in verband met de mogelijke vervaardiging van en handel in munitie.

S. was burgermedewerker van Defensie en zou ook eigendommen van de marine achterover hebben gedrukt. Justitie wilde de man achter slot en grendel houden vanwege het gevaar op herhaling, maar de rechtbank ging daar niet in mee.

De rechtbank woog daarbij mee dat de reclassering bereid is de begeleiding van de man per direct op te pakken. Verder vond de rechtbank langere gevangenhouding in dit stadium van het onderzoek niet opwegen tegen de persoonlijke omstandigheden van S.

Het leven van de man is door zijn verzamelwoede volledig ontwricht. Hij is zijn baan kwijt, slikt antidepressiva en zijn huwelijk staat op springen.