De voormalige neuroloog Ernst Jansen Steur moet worden vrijgesproken; er is geen onderbouwing voor een straf. Dat zei advocaat Frank van Gaal maandag.

Vorige week eiste het Openbaar Ministerie (OM) nog zes jaar gevangenisstraf tegen de voormalig neuroloog.

Volgens de advocaat is er geen enkel bewijs dat Jansen Steur opzettelijk patiënten heeft benadeeld. ''Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, Jansen Steur begrijpt de gevoelens van hen heel goed, maar het valt hem niet strafrechtelijk te verwijten.''

Het OM vroeg vorige week de rechtbank ook om Jansen Steur al deze maand, dus voor de uitspraak februari volgend jaar, in de gevangenis te zetten wegens mogelijk vluchtgevaar.

Jansen Steur woont namelijk niet in Nederland en zijn adres is een pension, geen huis. ''Daar is in de verste verte geen sprake van'', reageerde Van Gaal.

''Hij is iedere keer aanwezig, er is geen enkele aanleiding om te denken aan vluchtgevaar.'' De rechtbank beslist maandagmiddag of Jansen gelijk al naar de gevangenis moet.

Gewaardeerd

De ex-neuroloog was volgens Van Gaal jarenlang een zeer gewaardeerde, zeer professionele en zeer hard werkende arts, die er alles aan deed om zijn patiënten beter te maken. 

Het OM deint volgens de advocaat mee op de golven van de publieke opinie.

Hij verwijt het de officier dat ze Jansen Steur vorige week neerzette als een arts die zijn patiënten gebruikte als proefkonijn, die zou schreeuwen tegen zijn patiënten en met een asbak zou gooien.

Verjaard

Van Gaal geeft toe dat Jansen Steurs medisch handelen tekortschoot, maar vindt dat het OM "veel te hoog gemikt" heeft door hem te beschuldigen van zware delicten.

Dat zou justitie hebben gedaan omdat de feiten anders als verjaard zouden gelden. Jansen Steur werd in 2003 ontslagen, terwijl pas in 2009 een strafrechtelijk onderzoek werd ingesteld.

Dat Jansen Steur in de jaren negentig in de fout begon te gaan komt volgens Van Gaal voort uit een auto-ongeluk waarbij de oud-arts in 1990 betrokken was. "Na het ongeluk is sprake van een opeenstapeling van merkwaardige gebeurtenissen in het leven van mijn cliënt."

Hersenbeschadiging

Volgens hem past het gedrag goed bij een hersenbeschadiging. Dat had dan ook moeten worden onderzocht. De rechtbank wees het verzoek om een hersenscan te maken vorige week af.

Op de tiende zittingsdag van de strafzaak tegen de 68-jarige Jansen Steur, de grootste strafzaak die Nederland kende, staat het pleidooi van de verdediging centraal.

Het OM eiste vorige week zes jaar onvoorwaardelijke celstraf. Ook zou Jansen volgende week, nog voor het uitspreken van het vonnis, gevangen moeten worden genomen.

De uitspraak is begin volgend jaar.

Chronologie van de zaak-Jansen Steur