Aan de tenlastelegging tegen de agent die terechtstaat voor het neerschieten van de 17-jarige Rishi Chandrikasing, is maandagochtend de verdenking moord toegevoegd. 

Aanvankelijk werd de agent vervolgd voor doodslag. Moord is juridisch een zwaarder delict dan doodslag. 

Officier van justitie Wouter Bos wil tegemoet komen aan de wens van de ouders van het slachtoffer. Hij benadrukte wel dat hij vindt dat van voorbedachten rade geen sprake is en hij zal dan ook vrijspraak vragen voor moord. 

Advocaat Michael Ruperti van de nabestaanden van Rishi had om uitstel van de zaak gevraagd, omdat zij een beklagprocedure waren begonnen om het Openbaar Ministerie (OM) te dwingen de agent te vervolgen voor moord.

Bos vindt uitstel onwenselijk, omdat de zaak ''als een zwaard van Damocles'' boven het hoofd van de verdachte hangt. Hij koos er daarom voor te vragen de tenlastelegging te wijzigen. 

Training

Tijdens de zitting werden drie deskundigen bevraagd over schiettrainingen bij de politie. Bij de verschillende regionale korpsen bestaan er verschillen in de opleiding. Volgens de verdachte is er bij de politie geen tot weinig tijd voor praktijktrainingen.

Vanuit de opleiding zou worden geadviseerd stilstaand te schieten. De agent zou 'in beweging' zijn geweest toen hij op Rishi schoot. ''Je moet te allen tijde een weloverwogen schot plaatsen. Dat is per situatie afhankelijk'', zei de agent.

Hij begon in 2007 aan zijn opleiding en was sinds 2010 agent in Den Haag. Hij vertelde dat hij in die periode tien keer zijn wapen heeft moeten trekken vanwege vuurwapengevaarlijke verdachten, maar tot november 2012 schoot hij nooit.

Fouilleren

Circa drie maanden voor de fatale schietpartij was de agent betrokken bij de fouillering van een verdachte. Terwijl hij de handen van de verdachte op het dak van de auto hield, fouilleerde een andere agent hem.

De verdachte begon zich vervolgens te verzetten en de agent rolde met hem over de grond. Daarbij zou de verdachte vier keer naar zijn broeksband hebben gegrepen. Achteraf bleek hij daar een doorgeladen wapen te hebben gehad.

Afgeschermd

De politieagent die terechtstaat, is volledig afgeschermd in de rechtszaal in Den Haag. Hij zit in een hokje, dat normaal dienst doet als tolkenkabinet. De rechtbank kondigde de veiligheidsmaatregelen vorige week aan, omdat de agent wordt bedreigd. Zijn stem zal tijdens het verhoor worden vervormd.

Rond 09.30 uur begon de voorzitter aan de zaak tegen de agent.

Journalisten mogen in de zaal plaatsnemen, net als een selectie andere belangstellenden. Andere belangstellenden kunnen de zaak via een videoverbinding rechtstreeks volgen vanuit een andere zaal.

De betrokken agent kwam op de bewuste ochtend samen met twee collega's af op een melding. Het latere slachtoffer zou een Engelsman in een wachtruimte hebben bedreigd. Ook bestond het vermoeden dat hij gewapend was.

Op een van de perrons zou de politie Rishi Chandrikasing hebben bevolen te blijven staan, maar hij rende weg. De agent zou achter hem aan zijn gerend en hebben geschoten. De jongen werd in de hals geraakt.