Instituut Clingendael heeft leden van de Syrische oppositie afgelopen week getraind in onderhandelingsvaardigheden. Dat heeft de Haagse denktank zondagavond laten weten.

Van maandag tot en met vrijdag deden negentien deelnemers van de Syrische Nationale Coalitie (SNC) oefeningen en rollenspellen om klaargestoomd te worden voor de vredesonderhandelingen met het Syrische regime.

De onderhandelingen moeten volgende maand in het Zwitserse Genève beginnen.

Ook leerden de deelnemers, die afkomstig zijn uit de politiek, het bedrijfsleven en de wetenschap, verschillende strategieën toepassen en over de invloed van psychologie tijdens het onderhandelen.

Verder stonden verschillende casussen, het omgaan met mediators en de verschillende onderhandelingsposities op het lesprogramma.

Van groot belang

De training was ontwikkeld op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken dat de oefeningen "van groot belang" vond gezien de geplande vredesconferentie.

Ron Ton, hoofd van de Clingendael Academy, benadrukte dat de denktank ''zich niet bemoeide met hoe de SNC straks gaat onderhandelen. Wij pakten het breder aan en hebben de deelnemers geleerd hoe ze hun inzicht in dergelijke processen kunnen vergroten.''

Nuttig

Volgens Wilbur Perlot, een van de twee trainers, was de sessie niet alleen nuttig voor vredesbesprekingen ''maar nog meer voor onderlinge afstemming en samenwerking met de internationale gemeenschap.''

Clingendael Academy leert wereldwijd elk jaar ruim 1000 diplomaten, militairen, politieagenten en managers beter onderhandelen.

De organisatie sluit niet uit dat deze of andere Syriërs nog een keer langskomen. Concrete plannen zijn er echter niet. ''Dat ligt natuurlijk ook aan hen. Als zij daar interesse in hebben, dan staan we daar wel voor open.''

Alle berichten over Syrië

Achtergrond: 'Hulp aan Syrische vluchtelingen is nachtmerrie'