Het aantal leden of donateurs van natuur- en milieuorganisaties is dit jaar weer kleiner geworden. Volgens de jaarlijkse Vroege Vogels Parade van het radioprogramma Vogel Vogels is het aantal leden zelfs harder gedaald dan ooit.

In totaal hebben de ruim honderd grote en landelijke organisaties nu 3.696.393 leden en donateurs. Dat zijn er 121.318 minder dan een jaar geleden. De grootste organisatie blijft het Wereld Natuur Fonds (826.000 leden) maar die heeft wel zo’n 44.000 donateurs verloren.

Natuurmonumenten (de nummer twee op de lijst ) heeft het afgelopen jaar wel meer leden gekregen (drieduizend); de club heeft er nu 735.000. Greenpeace staat op de derde plek: 453.000. Dat zijn er overigens wel dertienduizend minder dan het jaar ervoor.

Bij Natuurmonumenten doet vooral het kinderinitiatief Oerrr het goed. In iets meer dan een jaar tijd zijn 150 duizend kinderen lid geworden van de club die propageert dat natuur niet saai is maar juist avontuurlijk.

'Groene aanhangers'

Bij de eerste peiling in 1991 telde Nederland 2,3 miljoen 'groene aanhangers' en de piek werd bereikt in 2003 met ruim 4,1 miljoen leden.

Stichting AAP is overigens een grote 'winnaar’ dit jaar, de partij heeft meer dan zesduizend nieuwe leden gekregen, totaal nu 138.898.

Crisis

Het meest gehoorde argument om het lidmaatschap op te zeggen is de economische crisis, zo stelt Vroege Vogels.

Maar volgens eindredacteur Joost Huijsing is het voor mensen onder de dertig ook niet meer zo gewoon lang achter elkaar lid te zijn van een organisatie. ''Ze willen nog wel betalen voor ideële projecten of acties, of ze betuigen steun via Facebook op petities. Eénmalig geld over maken of betalen via sms wordt populairder.’’