Richard van O., ex-man van Robert M., vreest voor zijn terugkeer in de maatschappij.

Dat stelt zijn advocaat Erik van Kregten tegenover NU.nl.

"Hij was nu al bang voor de stap richting de kliniek en hij kijkt heel erg op tegen de grote boze buitenwereld", zegt Van Kregten. "Van O. heeft natuurlijk heel lang in een beschermde omgeving gezeten."

De 40-jarige Van O. kwam vrijdag vrij nadat hij twee derde van zijn straf van 4,5 jaar had uitgezeten. Eerder was hij veroordeeld voor ontucht met een 15-jarige jongen, het bezit van kinderporno en het gelegenheid geven aan Robert M. een zeer jong kind in hun echtelijke woning te misbruiken.

Kliniek

Op voorwaarde van het Openbaar Ministerie (OM) blijft Van O. minimaal anderhalf jaar in een kliniek om zich voor te bereiden op terugkeer in de maatschappij.

Het feit dat mensen hem gaan verwijten dat hij niet heeft voorkomen dat zijn toenmalig echtgenoot M. tientallen kinderen seksueel misbruikte, zorgt bij Van O. voor veel onrust. Van Kregten: "Van O. keert wel geleidelijk terug in de maatschappij, maar dat zal desondanks veel spanning met zich meebrengen."

Bekijk een deel van het interview:

Eenzaam

Van O. is volgens zijn advocaat een eenzame cliënt, hij heeft weinig contact gehad met andere gevangenen en met de buitenwereld. Daarnaast concludeerde het Pieter Baan Centrum (PBC) eerder al dat Van O. een afhankelijksstoornis heeft.

"Dat zal een rol hebben gespeeld in de relatie met Robert M., maar het zal ook de reden kunnen zijn waarom hij moeite heeft met de overgang naar de kliniek, omdat het een andere omgeving is."

Anderhalf jaar in de kliniek werken aan terugkeren in de maatschappij is volgens Van Kregten de juiste keuze geweest. "Het PBC heeft destijds gezegd dat klinische opname niet nodig was, dat Van O. ook aan ambulante hulp genoeg zou hebben. Maar dan zou er, als hij vrijkomt, niemand zijn die hem ergens op kan aanspreken."

Volgens Van Kregten zal de kans op herhaling zo beperkt mogelijk worden, nu zijn cliënt zich eerst laat behandelen in een kliniek.

Wonen

In de loop van de tijd, als duidelijk is welke behandeling hij zal krijgen, zal Van O. meer vrijheden krijgen en mag hij ook door Nederland reizen. Wel krijgt hij tot aan het einde van zijn proeftijd - over 1,5 jaar - een gebiedsverbod voor Amsterdam en omstreken. Daarna is Van O. vrij om te gaan waar hij wil.

"Het is nog onduidelijk waar hij dan gaat wonen, maar het is niet verstandig om terug te gaan naar Amsterdam", zegt Van Kregten. "Het zal niet makkelijk zijn, het is nog maar de vraag of hij weer aan het werk komt."

Ook al wegen de delicten waar Van O. voor veroordeeld is niet op tegen het aantal kinderen dat Robert M. heeft misbruikt, Van O. zal altijd worden achtervolgd door deze omvangrijke zedenzaak.

Het is daarom ook voor Van Kregten tweeledig of je de buurt zou moeten inlichten als duidelijk is waar Van O. gaat wonen. "Hij is dan veroordeeld en heeft zijn straf uitgezeten. Iemand moet ook verder kunnen. Daarnaast moet je voorkomen dat de buurt hem op een bepaalde manier gaat benaderen waardoor er weer een tegenreactie op kan volgen."

Lastig

Toch begrijpt Van Kregten goed dat mensen willen weten wie er in hun buurt komt wonen. "Het is lastig te zeggen waar men in Nederland in zo'n geval verstandig aan doet."

Voorlopig blijft Van O. in een gesloten omgeving en wordt de koers van zijn behandeling bepaald. Met Robert M. heeft Van O. nog steeds contact. De echtscheidingspapieren zijn inmiddels ingevuld, maar de rechter moet er nog een uitspraak over doen.

Dossier Amsterdamse zedenzaak