Op het strand van Walcheren zijn ruim honderd pakketten met drugs aangespoeld. De politie vermoedt dat het om cocaïne gaat. Forensisch onderzoek moet daarover zekerheid geven.

De pakketjes zijn gevonden op het strand tussen Oostkapelle en Westkapelle.

Een bezoeker van het strand vond vrijdagmorgen omstreeks 6.00 uur het eerste pakje en waarschuwde de politie.

Medewerkers van de politie, de douane en het waterschap vonden daarna nog een groot aantal pakketjes. Ze zijn ongeveer 25 centimeter lang en 15 centimeter breed. Om de pakjes is witte, grijze of zwarte tape gewikkeld.

Bij hoogwater vrijdagmiddag is de zoektocht tijdelijk gestaakt. Na hoogwater wordt verder gezocht. De douane heeft alle pakketten overgebracht naar een opslagplaats.

Drugssmokkel

Zondag zijn vier mannen op zee aangehouden vanwege betrokkenheid bij drugssmokkel. Het viertal deed een poging pakketten cocaïne op te vissen, die eerder door een man op een containerschip van boord werden gezet.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vrijdag pas laten weten dat deze mannen én een opvarende van een containerschip zijn aangehouden.

Justitie in Nederland kreeg vorige week een tip van de National Crime Agency in het Verenigd Koninkrijk dat er cocaïne op het schip zou zijn, die vlak voor de kust overboord zou worden gezet.

Het vaartuig was onderweg naar de Rotterdamse haven. De vijf verdachten zijn tussen de 27 en 62 jaar oud en komen uit het voormalig Joegoslavië en Amsterdam. Ze zitten de komende twee weken vast.

Mogelijk zijn de pakketten drugs die vrijdag op de Zeeuwse kust aanspoelden, afkomstig van deze vermeende smokkelaars. Een woordvoerster van het OM zegt dat nog niet bekend is of het om dezelfde pakketten gaat en dat daar nog onderzoek naar komt. Maandag en dinsdag hebben de autoriteiten al pakken coke uit zee opgevist.

Operatie

Het ging zondag om een uitgebreide operatie, waarbij allerlei diensten betrokken waren. Het Hit And Run Carco (HARC)-team, waarin zeehavenpolitie, douane, FIOD en OM samenwerken, besloot de hulp in te roepen van de Kustwacht, de Marine en arrestatieteams van de politie. Ook op land zijn arrestatie- en observatieteams ingezet, van politie, FIOD en douane.

Vanaf het moment dat het schip in Nederlandse wateren was, werd het in de gaten gehouden, zo meldt het OM. Toen het erop leek dat er vanaf het schip iets overboord werd gezet, gingen de leden van het arrestatieteam er in speedboten op af. Zij onderschepten één motorboot, met daarop de vier verdachten.

Volgens het OM zijn er wel eens eerder tassen met drugs aangespoeld, waarvan toen al werd gedacht dat ze op zee van een boot waren gezet. ''De smokkelaars hadden die tassen kennelijk niet meer kunnen vinden'', aldus het OM. Het is de eerste keer dat op het water mensen zijn aangehouden die vermoedelijk op deze manier drugs smokkelen, meldt justitie.