De ex-man van kindermisbruiker Robert M., Richard van O., is vrijgelaten en naar een kliniek overgebracht.

Volgens zijn advocaat Erik van Kregten wordt Van O. nu een aantal maanden in die kliniek geobserveerd. Tijdens die periode wordt er een plan van aanpak voor zijn behandeling gemaakt.

Hierna krijgt Van O. meer vrijheden en zal hij door heel Nederland mogen reizen, behalve in Amsterdam en omgeving. Om dit te controleren, krijgt Van O. een enkelband om.

Ook zal hij zich houden aan een contactverbod met de slachtoffers en ouders in de Amsterdamse zedenzaak, liet Van Kregten vrijdag weten.

Proeftijd

De behandeling van Richard van O. duurt volgens zijn advocaat niet langer dan zijn proeftijd voor zijn vrijlating. Die duurt vanaf nu nog 1,5 jaar. ''Daarna kan hij gaan en staan waar hij wil'', legt Van Kregten uit. ''Dan vervallen namelijk ook alle voorwaarden.''

Van O. heeft twee derde van zijn gevangenisstraf uitgezeten en mocht zijn cel verlaten wegens goed gedrag. Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem eerder dit jaar tot 4,5 jaar cel, na een eis van 12 jaar.

Hij kreeg die straf voor ontucht met een 15-jarige jongen en voor het gelegenheid geven aan M. een zeer jong kind te misbruiken. Robert M. kreeg negentien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken van tientallen (zeer) jonge kinderen.