De waterschappen in Groningen en Friesland stoppen vrijdagmiddag met dijkbewaking. De waterstanden langs de kust zijn de afgelopen uren gedaald tot onder de kritische grens van 2,90 meter boven NAP.

Als het water verder is gezakt, worden de dijken nog wel een keer geïnspecteerd. ''Dan kunnen we eventuele beschadigingen beter zien'', zei een woordvoerder van het waterschap Hunze en Aa's vrijdag.

Het waterpeil in de Waddenzee steeg aan het begin van vrijdagmiddag wel opnieuw flink. 

Door een combinatie van de harde wind die het zeewater opstuwt en springtij kwamen de kades in Harlingen, Delfzijl, Vlieland, Ameland en Terschelling blank te staan.

Waterstand

Waterschap Hunze en Aa's meldt dat de hoogste waterstand vier meter was bij Delfzijl, maar dat er inmiddels een kleine daling te zien is. Rond 15.30 uur verwacht het schap dat de stand op drie meter staat. Bij Lauwersoog en Harlingen werd 3,40 meter gemeten, op Schiermonnikoog 3,30 meter.

Op Vlieland is de dijkdoorgang vrijdag afgesloten om te voorkomen dat het zeewater het dorp instroomt. Dat gebeurde in Harlingen en Delfzijl donderdagavond al.

Die doorgangen blijven in ieder geval de rest van de vrijdagmiddag dicht. Ook veel sluizen zijn nog afgesloten.

Goed doorstaan

De zeedijken hebben de storm van donderdag, gevolgd door springtij op vrijdag, goed doorstaan, constateren de waterschappen. Wel is de Waddenzeedijk op Ameland op vijftien plekken beschadigd, maar dat levert geen gevaar op voor de stabiliteit, aldus het Wetterskip Fryslân. De schadeplekken worden vrijdag nog gerepareerd.

In Friesland werd donderdagavond bij Harlingen de hoogste waterstand gemeten (3,42 boven NAP), in Groningen kwam Delfzijl met 4,82 meter bijna uit op een record.

Bekijk de actuele weersomstandigheden