Een onderdeel van vleesverwerker VION heeft in de zomer van vorig jaar 11.000 kilo varkensvlees ten onrechte verkocht als biologische ham.

Het vlees is via supermarkten verkocht. Het bedrijf heeft dat vrijdag erkend na een recente melding van twee klokkenluiders.

Het bedrijf biedt excuses aan en zegt dat procedures zijn aangepast om herhaling te voorkomen.

Het incident vond plaats bij Encebe Vleeswaren, een onderdeel van VION in Boxtel.

Menselijke fout

Een woordvoerder legde uit dat door een menselijke fout het verkeerde etiket is geplakt op ongeveer 24 ton vlees, elf ton is ten onrechte als biologisch verkocht. Bij Encebe worden wekelijks tientallen tonnen vlees verwerkt.

Een van de klokkenluiders vertelde vrijdag anoniem aan Omroep Brabant dat het geen menselijke fout is geweest, maar dat de bedrijfsleiding opdracht gaf. Encebe verkeert in zwaar weer en er moesten resultaten worden geboekt, vermoedt de klokkenluider.

De woordvoerder zegt dat er geen enkele financiële drijfveer is geweest. ''We hebben genoeg biologisch vlees.'' De afnemers zijn geïnformeerd.

Opspraak

VION raakte eerder dit jaar in opspraak omdat er gesjoemeld zou worden met vlees. Voormalig minister Hans Alders deed onderzoek maar kon geen bewijs vinden voor de bewering van tv-programma Zembla dat er structureel vlees werd omgekat tot keurmerkvlees.

Via Omroep Brabant is Alders in contact gekomen met de twee klokkenluiders. Hij onderzoekt de nieuwe beschuldiging. Hij neemt de nieuwe kwestie zeer serieus. Het gaat ook volgens hem niet om een structureel probleem maar om een incident.

Albert Heijn zegt in een reactie dat een deel van het vlees ook in zijn winkels is terechtgekomen. ''Onze klanten moeten erop kunnen vertrouwen dat als er biologisch op de verpakking staat, dat ook zo is. Als dat niet zo is, is dat onacceptabel. Wij willen op zijn minst garanties dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren'', aldus een woordvoerster van AH.