Rotterdam heeft vrijdagochtend te kampen gehad met hoog water. De meeste overlast deed zich voor op het Noordereiland waar het water tot kniehoogte kwam.

Heeft u foto's bij dit bericht? Upload deze dan via NUfoto.

Rond 09.00 uur was de situatie weer normaal, meldt de Veiligheidsregio. 

Rijnmondveilig.nl meldt dat het waterpeil "inmiddels verder is gezakt". De meest overlast is voorbij. De Veiligheidsregio verwacht dat het water in de loop van de dag geen verdere overlast meer veroorzaakt, maar "de hulpdiensten blijven alert op de waterstand". 

Het rivierwater liep ook over de kaderanden van het Leuvehoofd, Oosterkade, Bolwerk, De Esch, Maasboulevard, Willemskade en het Scheepvaartkwartier. Woningen of kantoorpanden liepen geen gevaar.

Golfslag

Het passerende scheepvaartverkeer was verzocht rustiger te varen om al te grote golfslag te voorkomen.Geluidswagens reden rond om de bewoners te waarschuwen. 

Een woordvoerder van de Veiligheidsregio noemde de overlast vrijdagochtend "heel lokaal". "Het voornaamste probleem zijn de auto's die bij de kades geparkeerd staan", zei hij op Radio 1. 

Bekijk beelden:

Nooddijkje

Stroomafwaarts kwam het ook tot ondergelopen kades, zoals in Maassluis. Onder de Botlekbrug zakte een nooddijkje over een lengte van drie meter in waardoor een verbindingsweg onbegaanbaar werd. Het zogeheten Oude Maaspad liep hierdoor onder water. 

Het nooddijkje is aangelegd voor werkzaamheden bij de brug. Rijkswaterstaat gaat het ingezakte deel opvullen met klei. Om 09.00 uur moet het Oude Maaspad weer toegankelijk zijn.

Dordrecht

Het hoge water heeft vrijdagochtend in Dordrecht niet tot grote problemen geleid. Op enkele plekken in het historisch centrum van de stad liep het water over de kaderand, zei een woordvoerster van de gemeente. Rond 08.30 uur daalde het peil alweer.

De meeste overlast deed zich voor rond de Taankade waarover het water van de Voorstraathaven stroomde. De haven staat in verbinding met de Oude Maas.

De gemeente had donderdag zandzakken uitgedeeld aan binnenstadbewoners om hun woningen te beschermen tegen het wassende water. Ook was bewoners geadviseerd hun auto uit voorzorg weg te halen. Een groot deel van de Dordtse binnenstad ligt buitendijks.

Stormachtig

Vrijdag is het op veel plaatsen nog altijd stormachtig. Langs de kust en rond het IJsselmeer komen nog steeds zware windstoten voor. 

In het noorden en aan de kust komen windstoten voor tot 90 kilometer per uur, meldt weeronline.nl. Ook waait het plaatselijk nog stevig door. Aan de kust is het stormachtig met windkracht 8. 

Waterstanden

Bij de komende hoogwatercyclus, vrijdagmiddag, zullen de waterstanden langs de Nederlandse kust waarschijnlijk niet meer zo hoog uitkomen als de afgelopen nacht. Dat heeft een woordvoerder van Rijkswaterstaat gezegd.

Hij houdt een kleine slag om de arm, omdat het vooral in het noordelijk kustgebied nog steeds hard waait en het zeewater kan worden opgestuwd.

Nergens werd een recordwaterstand gemeten, al kwam het op sommige plaatsen wel dicht in de buurt. Zo werd in Hoek van Holland een peil van 3,01 meter boven NAP gemeten, de hoogste stand sinds de stormvloed van 1953. In Delfzijl kwam het water tot 4,82 meter boven NAP, één centimeter lager dan tijdens de najaarsstorm van 2006.

Automobilisten

De ANWB waarschuwt automobilisten ook vrijdag goed op te letten. De verkeersdienst verwacht overigens geen drukke ochtendspits. Het vroege vrijdagochtendverkeer heeft hier en daar wel last van natte sneeuw. Ook valt er lokaal hagel.

Als gevolg van winterse buien kan het plaatselijk glad worden waarschuwen de meteorologenIn de tweede helft van de ochtend zal de gladheid geleidelijk afnemen.

NS

De Nederlandse Spoorwegen en andere spoorvervoerders rijden vrijdag weer hun normale dienstregeling. Donderdagmiddag werd het treinverkeer in Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drenthe geschrapt wegens de zware storm. De risico's van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding waren te groot.

In de loop van de avond kwamen de treinen weer op gang. De storm heeft nergens op het spoor tot schade geleid, liet een woordvoerster vrijdag weten.

Op Schiphol is de situatie ook weer redelijk normaal. De KLM en andere maatschappijen hebben vrijdag wel een aantal vluchten geannuleerd in verband met de nog steeds harde wind.

Brandweer

Vrijdagochtend bleek uit cijfers van alarmeringen.nl dat de brandweer binnen 24 uur in totaal 4585 keer is uitgerukt voor stormschade. 

De storm werd sinds het middaguur steeds sterker, om in de avond weer in kracht af te nemen. Tussen 12.00 en 16.00 uur kwamen er 967 meldingen binnen. Op de piek van de storm, tussen 16.00 en 20.00 uur, kwamen er nog eens bijna 2700 meldingen bij.

Wadden

Veel veerdiensten van en naar de Waddeneilanden varen vrijdagmorgen niet of volgens een aangepaste dienstregeling. Als gevolg van hoogwater kunnen de schepen niet of moeilijk aanmeren. Dat geldt voor de havens op de eilanden, maar ook op het vasteland.

De veerdienst van TESO-bootdienst naar Texel ligt er vrijdagmorgen helemaal uit. Dat geldt ook voor de veerdienst van rederij Wagenborg naar Ameland en Schiermonnikoog. Rederij Doeksen, die vaart op Terschelling en Vlieland, heeft ook enkele diensten moeten schrappen of vaart met vertraging van enkele uren.

Avond

De avond verliep relatief rustig met tot middernacht 1021 meldingen. Samen met de meldingen van voor het middaguur (68) en die van middernacht tot 06.00 uur vrijdagochtend (152) komt de teller daarmee sinds donderdagochtend 06.00 uur op 4585.

Daar waar in het begin van de middag vooral de regio's Noord-Holland Noord, Haaglanden en Hollands Midden het zwaar te verduren hadden, kregen tussen 16.00 en 20.00 uur vooral Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond en Noord- en Oost-Gelderland het moeilijk. In de avond kregen de regio's Utrecht en Haaglanden relatief de meeste meldingen over stormschade binnen.

Bekijk de actuele weersomstandigheden