Het waterpeil langs de Zeeuwse dijken is in de nacht van donderdag op vrijdag gestegen tot 3,99 meter boven NAP, het hoogste niveau in Zeeland sinds het rampjaar 1953.

Dat heeft het Waterschap Scheldestromen in Zeeland vrijdag laten weten.

Verwacht werd dat de waterstand niet verder zou stijgen dan 3,72 meter boven NAP. Vanwege de hoge waterstand werden ruim honderd waterschappers ingezet om de dijken langs de Westerschelde en de Noordzeekust in de gaten te houden. Vooralsnog zijn er geen ernstige schadegevallen geconstateerd aan de waterkeringen. Rond 10.00 uur, bij laagwaterstand, kan echt goed gekeken worden of er schade is ontstaan.

De geasfalteerde oprit aan de zeekant bij Koudekerke is ingestort. Dit leidt echter niet tot een verzwakking van de waterkering.

Oosterscheldekering

Een combinatie van hoogwater en de zeer harde wind zorgde vrijdag iets na middernacht voor een sluiting van alle 62 schuiven in de Oosterscheldekering, die tussen de eilanden Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland ligt. In verband met deze sluiting zegt het waterschap deze kering voor vrijdagochtend niet te hoeven controleren.

Donderdagavond rond half acht verloor een schip op de Westerschelde vijf containers. Alle containers zijn teruggevonden op de dijk ter hoogte van Othene, bij het Zeeuwse Terneuzen. De container die voor het gemaal van Othene ligt, wordt in de loop van de nacht geborgen. De overige containers zijn in de loop van vrijdag aan de beurt.

Opgeschaald

De dijkbewaking in Hoek van Holland wordt in de nacht van donderdag op vrijdag opgeschaald als gevolg van de storm en de hoge waterstanden, zo laat het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) van Rijkswaterstaat vrijdag weten.

Iets na half vijf in de ochtend wordt bij het basisstation in Hoek van Holland de hoogste waterstand verwacht. Dan stijgt het niveau bij de dijk tot 2.90 meter boven NAP.

Ook is er spoedberaad om te bepalen of ook de Maeslantkering vrijdagochtend verscherpt toezicht moet krijgen. ''Dat hangt op een centimeter meer of minder'', aldus een woordvoerder van het WMCN.

Lauwersoog

Een groot deel van de haven van het Groningse Lauwersoog staat door de storm onder water. Volgens Rijkswaterstaat was het waterpeil in de nacht van donderdag op vrijdag om iets na 01.00 uur gestegen tot 4.32 meter boven NAP.

Het water treft niet alleen in de haven gevestigde bedrijven, maar ook een visrestaurant in de kustplaats loopt waterschade op.

In het uiterste noorden van Groningen woedde de zeer zware storm donderdag in alle hevigheid. Volgens website Weeronline.nl werd in Lauwersoog rond 20.30 uur zelfs windkracht 10 gemeten.

Delfzijl

Het waterpeil in het Groningse Delfzijl is rond 02.00 uur gestegen tot 4.82 meter boven NAP, liet het plaatselijke waterschap Hunze en Aa's (Oost-Groningen) weten. Inmiddels zakt het water weer.

Door wind en regen steeg het waterniveau 50 centimeter verder dan aanvankelijk werd gedacht. Eerder werd aangenomen dat het peil niet boven de 4,30 meter boven NAP uit zou komen. Het Watermanagementcentrum Nederland (WMCN) van Rijkswaterstaat adviseerde daarop donderdagavond dijkbewaking. Het waterschap had daarop medewerkers op de dijk geposteerd om de boel in de gaten te houden.

Voor vrijdag heeft het centrum ook een waarschuwing uitgegeven voor Delfzijl. Dan zou rond 12.30 uur, bij hoogwater, het water tot 4,00 meter boven NAP kunnen komen. Ook voor vrijdag adviseert het WMCN dijkbewaking.

Overigens zijn de dijken daar in principe ontworpen op 6 meter.

Bekijk beelden van het hoge water:

Actuele weersvoorspelling l Actuele verkeersinformatie

Lezersfoto's | Heeft u foto's van de storm bij u in de buurt? Stuur ze in via NUfoto

Heeft u zelf een filmpje van de storm gemaakt? Tweet het of plaats op Instagram met #NUfoto, of mail ons de beelden

Zware storm op 5 december

Het KNMI heeft donderdag om 12.00 uur code rood afgekondigd vanwege de storm voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het waddengebied en het IJsselmeer. © ANP
De vuurtoren van IJmuiden tijdens de storm die over het land trekt. © ANP
Langs de kust van Noord-Holland en op Texel, Vlieland en Terschelling (foto) komt rond het middaguur windkracht 9 voor, wat inhoudt dat er sprake is van storm. © NU.nl/Ron Spliet
De televisieploeg van RTV Noord Holland trotseert de storm op het strand van Egmond. © NU.nl/Rob Amoureus
Een wandelaar bij de haven van Scheveningen, waar het zeewater tegen de kade slaat. © ANP
Medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sluiten de dijkdoorgang in Den Oever uit voorzorg in verband met hoog water. © ANP
In het waddengebied kunnen mogelijk zelfs windstoten tot 130 kilometer per uur voorkomen. © ANP
Een voetganger wandelt met kapotte paraplu. © ANP
Bij een grote kans op zware windstoten geeft het instituut een weeralarm af. © NU.nl/erik neuteboom
Het zwaartepunt van de storm wordt volgens Weeronline aan de kust tussen 15.00 en 16.00 uur verwacht. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Bij het gemaal in het Friese Roptazijl slaat het water over de dam. © NU.nl/Klaas van der Galiën
Het KNMI waarschuwt voor omvallende bomen. "Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen, zoals bouwsteigers en hijskranen. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico." © NU.nl/erik rausch
Langs de kust kan windkracht 9 voorkomen, en voor het waddengebied verwacht het KNMI een zware storm met windkracht 10 en mogelijk 11. Daarbij komen zware windstoten voor © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Garnalenvissers keren uit voorzorg terug naar de haven van Den Oever. © ANP
De wind brengt Sinterklaas in een ongemakkelijke situatie. © NU.nl/Ronnieuwenhuizen
Donderdagochtend was op veel plekken in Nederland nog een mooie zonsopkomst te zien. © NU.nl/Gregory Joha
Meteorologen waarschuwden woensdag al voor de tweede zware storm van dit jaar. © NU.nl/erik rausch
Een fietser heeft wind tegen langs de kust van Katwijk. © NU.nl/Dirk van Egmond
De KNRM oefent voor de kust van Harlingen. © NU.nl/Stefan Postema
De ANWB houdt rekening met een drukkere avondspits, niet alleen door de storm maar ook door Sinterklaasavond. © NU.nl/Hans Vink
Reizigers op het station van Groningen. Vanwege de afgekondigde code rood is het treinverkeer in het noorden van het land stilgelegd © ANP
Bliksem slaat in in de zendmast bij IJsselstein. © NU.nl/Aniek Van der Hoek