Het KNMI heeft vlak voor 19.30 uur code rood voor gevaarlijk weer ingetrokken. Wel geldt voor het hele land de komende 24 uur nog code geel.

Dat laat het KNMI donderdagavond weten.

Voor het hele land geldt nu nog een waarschuwing voor zware windstoten. Het KNMI noemt dat code geel, wat een waarschuwing voor gevaarlijk weer betekent.

Volgens een woordvoerder gaat de storm in de loop van de avond liggen, maar blijft het daarna nog lange tijd onstuimig. Er vallen dan regelmatig buien, met in het Noorden kans op (natte) sneeuw en gladheid. Ook morgenochtend zou het daar nog glad kunnen zijn.

Code rood

Het hoogste weeralarm (code rood) gold vanaf 12.00 uur voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het Waddengebied en het IJsselmeer.

De zware storm (windkracht 9) kwam donderdag via de waddeneilanden en de westkust Nederland binnen. Code rood was rond het middaguur afgegeven voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het Waddengebied en het IJsselmeer.

Op Vlieland, Texel en Hoek van Holland was zelfs een zeer zware storm (windkracht 10) gemeten. De hardste windstoot, van 137 kilometer per uur, werd volgens de dienst gemeten bij Stavoren in Friesland.

Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering tussen de eilanden Schouwen-Duiveland and Noord-Beveland gaat donderdagavond dicht. ''We hebben de knop om 22.52 uur ingedrukt. Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat de kering volledig gesloten is'', meldde een woordvoerster van Rijkswaterstaat. De zeewering sloot in 2007 voor het laatst vanwege een storm.

Rijkswaterstaat denkt dat het waterpeil om 01.30 uur 's nachts het hoogste peil van 3,31 meter bereikt. Waarschijnlijk gaat de kering vrijdag rond 8.00 uur weer open, maar dat hangt af van de hoogte van het water tegen die tijd.

Ook de kering bij de Hollandsche IJssel is donderdagavond gesloten, meldde een woordvoerder.

Noord-Nederland

Wetterskip Fryslân laat weten dat de dijkbewaking aan de Friese Waddenzeekust in volle gang is. Aan wal en op de eilanden posten enkele tientallen mensen bij de dijken. ''De waterstanden stijgen sneller door toenemende wind. Onze verwachting is bijgesteld tot 3.50 meter boven N.A.P. bij Harlingen'', aldus het waterschap.

''We inspecteren de dijken intensief en komen steeds bij elkaar om de situatie te bespreken.'' De dijken zijn berekend op een waterstand van ongeveer 5 meter boven N.A.P.

Ook onder meer het waterschap Hunze en Aa (Oost-Groningen) heeft groepjes medewerkers op de dijk staan om te boel in de gaten te houden.

In Delfzijl zijn de coupures, de doorgangen in de dijk, gesloten.

Verkeer

Het verkeer ondervond veel hinder van de storm. Het treinverkeer in het noorden werd zelfs stilgelegd, maar komt donderdagavond weer op gang.

Op de weg kwam de avondspits zoals verwacht eerder op gang dan gewoonlijk. De ANWB had daar al voor gewaarschuwd, omdat veel mensen vroeger naar huis gaan om pakjesavond te vieren.

Ook de scheepvaart heeft last van de storm, vooral door gesloten sluizen en bruggen die niet worden bediend. Op enkele plekken is de vaart zelfs stilgelegd. De waterschappen in Groningen en Friesland zetten donderdagavond en -nacht extra dijkbewaking in vanwege de storm in combinatie met springtij.

Treinen

De treinen van de NS en Arriva rijden vrijdag weer volgens dienstregeling. De spoorbedrijven doen geen speciale aanpassingen op het spoor, zo lieten woordvoersters donderdagavond weten.

Donderdag was de treinenloop ernstig verstoord vanwege de gevolgen van de storm. Op veel sporen vielen takken en bomen op het spoor en waren bovenleidingen beschadigd. De NS raadt reizigers wel aan vrijdag voor vertrek de actuele stand van zaken te bekijken.

Donderdagavond rond tien uur reden de treinen weer zo goed als volgens dienstregeling. Er waren nog wel enkele vertragingen door obstakels op de sporen.

Vrijdag is het minder stormachtig, maar volgens het KNMI vallen er nog steeds verspreid over het land enkele winterse buien met kans op zware windstoten. De wind blijft noordwest en neemt in het zuidelijk kustgebied af tot hard, maar blijft in het noorden nog stormachtig. In het binnenland is de wind dan nog steeds (vrij) krachtig.

Schiphol

KLM houdt vrijdag nog twintig toestellen aan de grond in verband met de verwachte weersomstandigheden. Het gaat om vluchten van Schiphol naar Europese bestemmingen. Dat laat een woordvoerder donderdag weten. Naar verwachting worden vrijdagmiddag geen vluchten meer geschrapt.

Alle betrokken passagiers zijn geïnformeerd. De zegsman raadt mensen die vrijdag met KLM vliegen aan, om de website in de gaten te houden voor de actuele vluchtinformatie.

Donderdag annuleerden luchtvaartmaatschappijen op Schiphol op voorhand vijftig vertrekkende vluchten wegens de storm. Het ging om vluchten naar bestemmingen in Europa. Donderdagavond was er op de luchthaven nagenoeg geen sprake van vertragingen door de storm.

Veerdiensten

De veerdiensten van en naar de Waddeneilanden voeren ondanks de storm redelijk op schema, maar moeten donderdagavond en vrijdag wel rekening houden met de harde wind. De rederijen passen hun dienstregeling aan of schrappen afvaarten.

Zo zijn de veerdiensten van rederij Wagenborg naar Ameland donderdagavond en vrijdagmorgen geschrapt. Ook de TESO-bootdienst, die vaart op Texel, vaart sinds 21.00 uur niet meer. ''Varen is geen probleem'', zegt een woordvoerster. ''Maar afmeren door hoogwater wel.'' 's Avonds was nog niets bekend over de overtochten van vrijdagochtend.

Rederij Doeksen, die vaart op Vlieland en Terschelling, hanteert vrijdag een aangepaste dienstregeling. Door de combinatie van stuwing en springtij kan de kade van Vlieland onder water komen te staan en kunnen schepen niet aanleggen. De vroege boten van en naar Vlieland vervallen en de boten van en naar Terschelling vertrekken op een ander tijdstip.

Brandweer

De brandweer heeft het donderdag de hele dag druk met meldingen van schade die veroorzaakt is door de storm. In totaal moest de brandweer tussen 6.00 en 20.00 uur al 3719 keer uitrukken. De meeste schade werd na 16.00 uur gemeld: toen zijn bijna 2700 oproepen gedaan.

Uit gegevens van Alarmeringen.nl is goed te zien hoe de storm in de loop van de dag aanzwol. Zo kwamen er tussen 12.00 uur en 16.00 uur 969 meldingen binnen over stormschade, waarvan 596 alleen al tussen 15.00 uur en 16.00 uur. Daarna verdrievoudigde het aantal oproepen in een paar uur tijd.

Liveblog over de storm (gesloten) | Achtergrond: Wat betekent code rood?

Actuele weersvoorspelling l Actuele verkeersinformatie

Lezersfoto's | Heeft u foto's van de storm bij u in de buurt? Stuur ze in via NUfoto

Heeft u zelf een filmpje van de storm gemaakt? Tweet het of plaats op Instagram met #NUfoto, of mail ons de beelden

Zware storm op 5 december

Het KNMI heeft donderdag om 12.00 uur code rood afgekondigd vanwege de storm voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het waddengebied en het IJsselmeer. © ANP
De vuurtoren van IJmuiden tijdens de storm die over het land trekt. © ANP
Langs de kust van Noord-Holland en op Texel, Vlieland en Terschelling (foto) komt rond het middaguur windkracht 9 voor, wat inhoudt dat er sprake is van storm. © NU.nl/Ron Spliet
De televisieploeg van RTV Noord Holland trotseert de storm op het strand van Egmond. © NU.nl/Rob Amoureus
Een wandelaar bij de haven van Scheveningen, waar het zeewater tegen de kade slaat. © ANP
Medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sluiten de dijkdoorgang in Den Oever uit voorzorg in verband met hoog water. © ANP
In het waddengebied kunnen mogelijk zelfs windstoten tot 130 kilometer per uur voorkomen. © ANP
Een voetganger wandelt met kapotte paraplu. © ANP
Bij een grote kans op zware windstoten geeft het instituut een weeralarm af. © NU.nl/erik neuteboom
Het zwaartepunt van de storm wordt volgens Weeronline aan de kust tussen 15.00 en 16.00 uur verwacht. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Bij het gemaal in het Friese Roptazijl slaat het water over de dam. © NU.nl/Klaas van der Galiën
Het KNMI waarschuwt voor omvallende bomen. "Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen, zoals bouwsteigers en hijskranen. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico." © NU.nl/erik rausch
Langs de kust kan windkracht 9 voorkomen, en voor het waddengebied verwacht het KNMI een zware storm met windkracht 10 en mogelijk 11. Daarbij komen zware windstoten voor © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Garnalenvissers keren uit voorzorg terug naar de haven van Den Oever. © ANP
De wind brengt Sinterklaas in een ongemakkelijke situatie. © NU.nl/Ronnieuwenhuizen
Donderdagochtend was op veel plekken in Nederland nog een mooie zonsopkomst te zien. © NU.nl/Gregory Joha
Meteorologen waarschuwden woensdag al voor de tweede zware storm van dit jaar. © NU.nl/erik rausch
Een fietser heeft wind tegen langs de kust van Katwijk. © NU.nl/Dirk van Egmond
De KNRM oefent voor de kust van Harlingen. © NU.nl/Stefan Postema
De ANWB houdt rekening met een drukkere avondspits, niet alleen door de storm maar ook door Sinterklaasavond. © NU.nl/Hans Vink
Reizigers op het station van Groningen. Vanwege de afgekondigde code rood is het treinverkeer in het noorden van het land stilgelegd © ANP
Bliksem slaat in in de zendmast bij IJsselstein. © NU.nl/Aniek Van der Hoek