Ricardo Offermanns moet een werkstraf van 120 uur krijgen omdat hij partijgenoot Jos van Rey vorig jaar naar voren schoof als gedeputeerde in ruil voor informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond.

Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bij de rechtbank in Rotterdam.

Offermanns, vorig jaar burgemeester van Meerssen, was in de race om burgemeester van Roermond te worden. Van Rey was destijds wethouder voor de VVD in Roermond en adviseur van de sollicitatiecommissie.

Volgens het OM zijn de selectieprocedure en de benoeming van een burgemeester ''niet voor niets omgeven door allerlei regels''. ''Het belang van de gemeente en de inwoners moet vooropstaan en de bestuurlijke integriteit boven elke twijfel verheven zijn.''

Tapgesprek

Tijdens de zitting werd een tapgesprek afgespeeld, waarin te horen was hoe Van Rey Offermanns enkele vragen van de sollicitatiecommissie voorhield. De officier van justitie zei dat alle informatie van de vertrouwenscommissie vertrouwelijk is. Die mag met niemand gedeeld worden. ''Ze wisten heel goed dat contact niet was toegestaan.''

Volgens het OM hadden Offermanns en Van Rey meerdere keren contact over de benoeming. Zo zou Van Rey Offermanns ook al voortijdig hebben laten weten dat de vertrouwenscommissie hem zou voordragen als burgemeester.

Ze sprak van een ''verwerpelijke cultuur''. Dat een kandidaat wil klankborden en informatie wil inwinnen, daar is volgens de aanklager niets op tegen. ''Maar niet met mensen die inside-information hebben.''

Marionet

Het OM vindt dat Offermanns, doordat hij zich zou hebben laten informeren door Van Rey, niet meer onafhankelijk was en niet meer boven de partijen stond. Offermanns was daardoor niet langer vrij, niet onbeïnvloedbaar en niet onafhankelijk. Hij zou een ''marionet'' van Van Rey zijn geworden. Offermanns vindt dat hij niets fout heeft gedaan.

Ook Van Rey is verdachte. De rijksrecherche begon vorig jaar zomer een onderzoek naar hem vanwege de verdenking van ambtelijke corruptie en witwassen. Sinds september 2012 werd hij getapt. Zo kwam de zaak tegen Offermanns aan het rollen.