Het treinverkeer in met name het Noorden van Nederland heeft ernstige hinder ondervonden van de storm. 

Het treinverkeer in het noorden van het land is donderdagavond rond 20.00 uur weer opgestart, en op andere trajecten zijn op het spoor gevallen bomen weggehaald. 

Een uitzondering was het traject Amsterdam - Haarlem, waar na hervatten van het treinverkeer een voorwerp op de bovenleiding terecht kwam. Ook daar werd na 22.30 uur de dienstregeling hervat.

​De NS had het treinverkeer deels stilgelegd in verband met de storm die het noorden van Nederland treft.

Vanaf 14.00 uur reden geen treinen meer in grote delen van Noord-Nederland en Noord-Holland. In het gebied boven Amsterdam Centraal reden vanaf 15.30 geen treinen meer.

In de middag was het soms zo druk op perrons, dat de politie die even afsloot. Volgens de gemeente is dat inmiddels niet meer nodig, aangezien het redelijk rustig is op het station. Medewerkers van de NS helpen reizigers met het vinden van de juiste bussen.

Tussen 18.00 en 19.00 uur vertrokken de eerste NS-treinen vanuit Zwolle naar het noorden en vanuit Leeuwarden naar het zuiden.

Arriva

Ook Arriva heeft de dienstregeling herstart, zo meldde dat vervoersbedrijf. 

Het treinverkeer werd donderdagmiddag in Noord-Holland, Groningen, Friesland en Drenthe geschrapt wegens de zware storm. De risico's van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding waren te groot.

De bussen van Arriva bleven wel op de weg, maar zaten een groot deel van de middag propvol gestrande treinreizigers.

Op routes waar het treinverkeer niet uit voorzorg was gestaakt, veroorzaakten omgevallen bomen aan het begin van de avond nog hinder op het spoor. Tussen Apeldoorn-Amersfoort en Weert-Eindhoven reden een tijdlang geen of minder treinen.

Voor het traject Leiden-Hoofddorp geldt dat nog steeds. Die verstoring is vermoedelijk rond 20.30 uur verholpen.

Trajecten

Op de volgende Noord-Hollandse trajecten rijden op dit moment nog geen treinen: Haarlem - Amsterdam, Alkmaar - Den Helder / Hoorn - Enkhuizen, Alkmaar - Den Helder, Hoofddorp - Leiden.

Op andere trajecten kunnen uit veiligheidsoverwegingen snelheidsbeperkingen gelden.

Machinist

Een machinist is donderdagavond lichtgewond geraakt toen hij met zijn trein tegen een reclamebord botste dat op de rails was beland. Het reclamebord stond op een aanhanger en was door de storm op het spoor tussen Wehl en Didam (Gelderland) gewaaid. Dat heeft een woordvoerder van de politie laten weten.

Door de klap sneuvelde de ruit van de locomotief, waarna rondvliegende glasscherven de machinist verwondden. Ambulancepersoneel verleende eerste hulp, zodat hij niet naar het ziekenhuis hoefde.

Tijdens het ongeval om 18.40 uur zaten 27 passagiers in de trein. Zij raakten niet gewond en zijn met bussen verder vervoerd. Het baanvak blijft nog even gestremd. Hoelang dat nog duurt, is onder meer afhankelijk van de vraag of de trein zelf weg kan rijden van de plek des onheils.

Risico's

Prorail is in de middag begonnen met het inspecteren van de sporen. Met schouwtreinen werd gekeken of er schade is, nu het ergste van de storm voorbij lijkt. Dat liet een woordvoerster weten.

Er wordt gekeken of harde wind, afgebroken takken en omvallende bomen bijvoorbeeld de bovenleiding of het spoor hebben beschadigd. Als een spoor in orde is, wordt dat doorgegeven aan de vervoerder. Die kan dan vervolgens langzaam maar zeker de treindienst weer opstarten.

Almere Centrum

Een deel van Almere Centrum is rond 17.15 afgesloten voor het verkeer omdat er glazen platen vanaf het busstation naar beneden zijn gevallen. Dat heeft een woordvoerder van Connexxion laten weten. 

De bussen van het vervoersbedrijf rijden in principe zo veel mogelijk hun gebruikelijke route, maar stoppen een stuk vóór de stationshalte en draaien dan om. Inzittenden moeten daar uitstappen en verder lopen. Bussen rijden om met een flinke vertraging van circa twintig minuten of langer.

Reizigers kunnen wel gewoon het naastgelegen treinstation Almere Centrum in, hoewel spoor 1 en 2 daar zijn afgesloten, omdat de brandweer nog bezig is met het opruimen van gevallen glas.

Treinpassagiers die uit de richting van Lelystad komen en in Almere Centrum willen uitstappen, ondervinden daar hinder van: hun treinen slaan het station over en stoppen pas bij de volgende halte, Almere Muziekwijk.

"Deze reizigers moeten meerijden tot Muziekwijk en vervolgens met de andere trein weer één halte terug", aldus een woordvoerder van de NS. Het treinverkeer op de overige sporen heeft namelijk geen last van het gevallen glas.

Autoverkeer

De avondspits is donderdag eerder op gang gekomen dan gewoonlijk. De ANWB had daar al voor gewaarschuwd. Veel mensen gingen vroeger naar huis om pakjesavond te vieren. Vanaf 15.30 uur was het al behoorlijk drukker op de wegen. Om 17.15 uur stond al twee keer zoveel file als normaal (417 kilometer op de snelwegen). Rond 19.00 uur was de avondspits ten einde.

Alleen op de A16 vanuit Breda naar Rotterdam staat nog een grote file: tien kilometer voor de Moerdijkbrug. Oorzaak is een gekantelde vrachtwagen, waardoor twee rijstroken werden afgesloten.

Inmiddels is de weg weer volledig open. De ANWB verwacht dat de laatste files bij Moerdijk snel verdwijnen.

Eerdere files

De snelweg A7 tussen Medemblik en Middenmeer was was naar het noorden toe afgesloten, omdat er een vrachtwagen was gekanteld.

Iets zuidelijker, tussen Hoorn en Zaandam, gebeurde precies hetzelfde ter hoogte van Avenhorn. Ook daar was de weg dicht. Beide trucks waaiden om door de storm, meldde de ANWB.

Ook op de A27 zorgde de storm voor problemen. Vanuit Utrecht naar Breda was de spitsstrook bij Houten dicht en daardoor stond er zeven kilometer file. Op de N323 bij Beneden-Leeuwen was de brug over de Waal afgesloten.

Op de wegen rondom Amsterdam werd het rond 16.15 druk door het koufront dat gepaard met hagel, regen en bliksem op dat moment over de regio trok. 

Ook kan het door hagelbuien plaatselijk glad zijn op de weg rond Utrecht en de Veluwe.

Aanhangers

De ANWB waarschuwde automobilisten niet de weg op te gaan met een aanhanger. En truckers konden beter niet gaan rijden met een lege aanhangwagen. Rijkswaterstaat sprak van tevoren van "gevaarlijke tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden" tijdens de middag- en avondspits.

"Weggebruikers dienen rekening te houden met hinder door onverwachte obstakels op de weg, zoals omgewaaide verkeersborden of afgebroken takken", aldus de organisatie eerder op de dag.

Op de Afsluitdijk moesten automobilisten nog eens extra opletten. Rijkswaterstaat zet extra weginspecteurs in om bijvoorbeeld ongelukken snel af te handelen en betrokken voertuigen van de weg te halen. De meeste wegwerkzaamheden die voor donderdagavond en de nacht erop staan ingepland, zijn afgelast.

Op de A27 van Utrecht naar Gorinchem bij Noordeloos zijn door een omgewaaide aanhanger lange files ontstaan, aldus de ANWB.

Schiphol

Alle vuchten die vrijdag vanaf Schiphol gepland staan, zullen in principe gewoon doorgaan. Een woordvoerster van Schiphol zei donderdagavond dat er geen geannuleerde vluchten zijn.

Donderdag annuleerden luchtvaartmaatschappijen op Schiphol op voorhand vijftig  vertrekkende vluchten wegens de storm. Het ging om vluchten naar bestemmingen in Europa.

Donderdagavond was er op de luchthaven nagenoeg geen sprake van vertragingen door de storm.

Veerdiensten

De veerdiensten van en naar de Waddeneilanden varen ondanks de storm redelijk op schema, maar komen donderdagavond wel in de problemen. Niet door de harde wind, maar door hoogwater kunnen de veerboten dan niet of moeilijk afmeren.

Liveblog over de storm (gesloten) | Achtergrond: Wat betekent code rood?

Actuele weersvoorspelling l Actuele verkeersinformatie

Zware storm op 5 december

Het KNMI heeft donderdag om 12.00 uur code rood afgekondigd vanwege de storm voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het waddengebied en het IJsselmeer. © ANP
De vuurtoren van IJmuiden tijdens de storm die over het land trekt. © ANP
Langs de kust van Noord-Holland en op Texel, Vlieland en Terschelling (foto) komt rond het middaguur windkracht 9 voor, wat inhoudt dat er sprake is van storm. © NU.nl/Ron Spliet
De televisieploeg van RTV Noord Holland trotseert de storm op het strand van Egmond. © NU.nl/Rob Amoureus
Een wandelaar bij de haven van Scheveningen, waar het zeewater tegen de kade slaat. © ANP
Medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sluiten de dijkdoorgang in Den Oever uit voorzorg in verband met hoog water. © ANP
In het waddengebied kunnen mogelijk zelfs windstoten tot 130 kilometer per uur voorkomen. © ANP
Een voetganger wandelt met kapotte paraplu. © ANP
Bij een grote kans op zware windstoten geeft het instituut een weeralarm af. © NU.nl/erik neuteboom
Het zwaartepunt van de storm wordt volgens Weeronline aan de kust tussen 15.00 en 16.00 uur verwacht. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Bij het gemaal in het Friese Roptazijl slaat het water over de dam. © NU.nl/Klaas van der Galiën
Het KNMI waarschuwt voor omvallende bomen. "Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen, zoals bouwsteigers en hijskranen. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico." © NU.nl/erik rausch
Langs de kust kan windkracht 9 voorkomen, en voor het waddengebied verwacht het KNMI een zware storm met windkracht 10 en mogelijk 11. Daarbij komen zware windstoten voor © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Garnalenvissers keren uit voorzorg terug naar de haven van Den Oever. © ANP
De wind brengt Sinterklaas in een ongemakkelijke situatie. © NU.nl/Ronnieuwenhuizen
Donderdagochtend was op veel plekken in Nederland nog een mooie zonsopkomst te zien. © NU.nl/Gregory Joha
Meteorologen waarschuwden woensdag al voor de tweede zware storm van dit jaar. © NU.nl/erik rausch
Een fietser heeft wind tegen langs de kust van Katwijk. © NU.nl/Dirk van Egmond
De KNRM oefent voor de kust van Harlingen. © NU.nl/Stefan Postema
De ANWB houdt rekening met een drukkere avondspits, niet alleen door de storm maar ook door Sinterklaasavond. © NU.nl/Hans Vink
Reizigers op het station van Groningen. Vanwege de afgekondigde code rood is het treinverkeer in het noorden van het land stilgelegd © ANP
Bliksem slaat in in de zendmast bij IJsselstein. © NU.nl/Aniek Van der Hoek