De 22-jarige Bruce D. en de 24-jarige Brian S. moeten acht jaar de cel in voor de fatale overval op de 76-jarige Piet van Pareen in Amsterdam-Noord.

D.’s moeder, Yasmina S. (48) kreeg eveneens acht jaar gevangenisstraf voor uitlokking van het misdrijf. Dat besliste de rechtbank in Amsterdam donderdag.

De beroving van Van Pareen in de ochtend van 9 januari liep mis en hij overleed nog diezelfde dag aan zijn verwondingen.

De mannen verklaarden op de zitting dat het nooit hun bedoeling was dat het slachtoffer zou overlijden. Ze waren van plan de bejaarde vast te binden in de jacht naar de tienduizenden euro's die hij in huis zou hebben.

Yasmina S. had ze hierover getipt.

Twaalf jaar

Het Openbaar Ministerie (OM) had 12 jaar geëist tegen beide mannen en 6 jaar tegen de vrouw. Hoewel de rechtbank het D. en S. ''bijzonder kwalijk neemt'' wat ze hebben gedaan, vond ze anders dan justitie opzet tot doodslag niet bewezen.

Ook woog de rechter onder meer de jonge leeftijd mee en het feit dat ze niet eerder voor een ernstig misdrijf met justitie in aanraking zijn geweest.

De straf van Yasmina S. viel hoger uit. ''Het was haar plan het geld weg te nemen'', stelde de rechtbank.

Bekijk de uitspraak: