Het KNMI heeft donderdag code rood afgekondigd vanwege de storm voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het Waddengebied en het IJsselmeer. Het weeralarm is iets voor 19.30 uur ingetrokken.

Lees ook ons liveblogUpload stormfoto's bij NUfoto

Eerder was sprake van een weeralarm tot 18.00 uur. Voor het hele land geldt nu code geel.

De zware storm (windkracht 9) kwam donderdag via de waddeneilanden en de westkust Nederland binnen.

Daarbij is een buienlijn actief met zware windstoten, onweer, hagel en (natte) sneeuw, aldus Weerplaza. Rond 17.00 uur trekt die naar verwachting over de lijn Leiden-Utrecht-Arnhem en rond 17.30 uur over Den Haag-Tiel-Nijmegen.

Op Vlieland, Texel en Hoek van Holland is zelfs zeer zware storm (windkracht 10) gemeten. De hardste windvlaag, van 137 kilometer per uur, werd volgens de dienst gemeten bij Stavoren in Friesland.

Code oranje

Het KNMI kondigde al aan dat het hoogtepunt van de storm tijdens de tweede helft van de middag en de eerste helft van de avond zou vallen. Bij grote kans op zware windstoten (120 kilometer per uur) geeft het KNMI code rood, ofwel een weeralarm af.

De storm kan volgens het KNMI tot ver in de avond duren. Weerplaza verwacht zelfs dat de storm langs de noordkust tot in de loop van vrijdag aanhoudt.

Treinen

NS en Arriva hebben het treinverkeer in het noorden donderdagmiddag stilgelegd, omdat de risico's van bomen op het spoor, treinen of bovenleiding te groot werden. Inmiddels komt het treinverkeer weer op gang,

De bussen van Arriva bleven al die tijd wel op de weg. Die zaten een groot deel van de middag propvol omdat veel treinreizigers naar huis wilden en vervolgens de bus pakten.

In de rest van het land wordt nog wel hinder ondervonden door de storm. Het busstation van Almere Centrum is ontruimd, omdat er glas uit de bovenkant van het gebouw is gevallen. Niemand zou gewond zijn geraakt.

Avondspits

De avondspits is zoals verwacht eerder op gang gekomen dan gewoonlijk. De ANWB had daar al voor gewaarschuwd, omdat veel mensen vroeger naar huis gaan om pakjesavond te vieren.

Desondanks stond er om 17.15 uur al twee keer zoveel file als normaal (417 kilometer op de snelwegen), terwijl het hoogtepunt van de spits waarschijnlijk pas rond 17.30 uur wordt bereikt, aldus de ANWB.

Rijkswaterstaat zet waar nodig extra weginspecteurs in om ongevallen snel af te handelen en objecten van de weg te halen.

De ANWB waarschuwt verder voor gladheid op de weg door hagelbuien.

Meldingen

De brandweer heeft donderdag al meer dan duizend meldingen van stormschade gekregen, meldt Alarmeringen.nl. Aan de meldingen is goed te zien hoe de storm na het middaguur toeneemt; tussen 12.00 en 16.00 uur kwamen 969 meldigen binnen, waarvan 596 in het laatste uur.

De meldingen kwamen vooral uit Noord-Holland Noord (217) Haaglanden (146), Hollands Midden (111) en Amsterdam-Amstelland (109).

Diverse brandweerkorpsen vragen mensen alleen voor spoedeisende zaken, zoals levensbedreigende situaties, 112 te bellen.

De brandweer in Groningen geeft donderdagmiddag het advies om binnen te blijven.

Ziekenhuis

Een locatie van het Kennemergasthuis in Haarlem-Noord wordt donderdag ontruimd wegens de storm. Patiënten en personeel gaan onder begeleiding naar buiten en niemand mag het gebouw nog in. Er zijn problemen met het dak. Dat heeft een woordvoerster gezegd.

Politie en brandweer zijn er aanwezig. Vier patiënten die de nacht in het ziekenhuis zouden doorbrengen, worden overbracht naar een andere locatie. Volgens het ziekenhuis is de veiligheid van deze patiënten niet in het geding.

Het ziekenhuis raadt mensen die een spoedpost nodig hebben, aan om naar een locatie in Haarlem-Zuid te gaan.

Noordzee

Er komen uitzonderlijk hoge golven voor op de Noordzee boven de Waddeneilanden, laat de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij weten. Eén schip, de Borkumrif, heeft golven van 11,80 meter gemeten ten noord-noordoosten van Schiermonnikoog. Verschillende schepen op de Noordzee melden een windkracht van 11 à 12.

"Golven van bijna twaalf meter zijn voor Nederlandse begrippen extreem, zeker voor boven de Wadden", aldus een woordvoerder. Koopvaardijschepen en kustvaarders zijn wel tegen een dergelijke golfhoogte opgewassen. Vissersschepen, die kleiner zijn, hebben volgens hem een veilige haven opgezocht.

Dijkbewaking

Gesloten sluizen en bruggen die niet worden bediend vormen donderdag hinder voor de scheepvaart. Rijkswaterstaat meldt dat zij de schepen elk uur op de hoogte stelt van de actuele situatie over de storm en het hoogwater.

De waterschappen in Groningen en Friesland zetten donderdagavond en -nacht extra dijkbewaking in vanwege de storm in combinatie met springtij. Dijkbewakers zullen voortdurend in de gaten houden of de zeedijken door de storm beschadiging oplopen.

Vooral langs de Groningse kust, tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl, wordt extreem hoogwater verwacht tot 4,30 meter boven NAP. Dat zal rond 1.30 uur 's nachts het geval zijn, zo meldt Rijkswaterstaat.

In Zeeland controleren de komende nacht ongeveer honderd mensen de dijken. Het waterschap Scheldestromen liet dat weten. Het waterschap zet de medewerkers in vanwege de verwachte waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen.

Het is voor het eerst sinds 2002 dat Nederland wordt getroffen door twee zware stormen in één jaar, meldt Weeronline. De zuidwesterstorm op 28 oktober bereikte een piek van windkracht 12. Weeronline tekent daar wel bij aan dat die storm heftiger uitpakte dan verwacht. Er vielen toen veel bomen om, doordat ze nog vol in blad waren.

Liveblog over de storm | Achtergrond: Wat betekent code rood?

Actuele weersvoorspelling l Actuele verkeersinformatie

Lezersfoto's | Heeft u foto's van de storm bij u in de buurt? Stuur ze in via NUfoto

Heeft u zelf een filmpje van de storm gemaakt? Tweet het of plaats op Instagram met #NUfoto, of mail ons de beelden

Zware storm op 5 december

Het KNMI heeft donderdag om 12.00 uur code rood afgekondigd vanwege de storm voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het waddengebied en het IJsselmeer. © ANP
De vuurtoren van IJmuiden tijdens de storm die over het land trekt. © ANP
Langs de kust van Noord-Holland en op Texel, Vlieland en Terschelling (foto) komt rond het middaguur windkracht 9 voor, wat inhoudt dat er sprake is van storm. © NU.nl/Ron Spliet
De televisieploeg van RTV Noord Holland trotseert de storm op het strand van Egmond. © NU.nl/Rob Amoureus
Een wandelaar bij de haven van Scheveningen, waar het zeewater tegen de kade slaat. © ANP
Medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sluiten de dijkdoorgang in Den Oever uit voorzorg in verband met hoog water. © ANP
In het waddengebied kunnen mogelijk zelfs windstoten tot 130 kilometer per uur voorkomen. © ANP
Een voetganger wandelt met kapotte paraplu. © ANP
Bij een grote kans op zware windstoten geeft het instituut een weeralarm af. © NU.nl/erik neuteboom
Het zwaartepunt van de storm wordt volgens Weeronline aan de kust tussen 15.00 en 16.00 uur verwacht. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Bij het gemaal in het Friese Roptazijl slaat het water over de dam. © NU.nl/Klaas van der Galiën
Het KNMI waarschuwt voor omvallende bomen. "Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen, zoals bouwsteigers en hijskranen. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico." © NU.nl/erik rausch
Langs de kust kan windkracht 9 voorkomen, en voor het waddengebied verwacht het KNMI een zware storm met windkracht 10 en mogelijk 11. Daarbij komen zware windstoten voor © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Garnalenvissers keren uit voorzorg terug naar de haven van Den Oever. © ANP
De wind brengt Sinterklaas in een ongemakkelijke situatie. © NU.nl/Ronnieuwenhuizen
Donderdagochtend was op veel plekken in Nederland nog een mooie zonsopkomst te zien. © NU.nl/Gregory Joha
Meteorologen waarschuwden woensdag al voor de tweede zware storm van dit jaar. © NU.nl/erik rausch
Een fietser heeft wind tegen langs de kust van Katwijk. © NU.nl/Dirk van Egmond
De KNRM oefent voor de kust van Harlingen. © NU.nl/Stefan Postema
De ANWB houdt rekening met een drukkere avondspits, niet alleen door de storm maar ook door Sinterklaasavond. © NU.nl/Hans Vink
Reizigers op het station van Groningen. Vanwege de afgekondigde code rood is het treinverkeer in het noorden van het land stilgelegd © ANP
Bliksem slaat in in de zendmast bij IJsselstein. © NU.nl/Aniek Van der Hoek