Coffeeshop Smokey in Maastricht mag met ingang van donderdag na zes maanden gesloten te zijn geweest, weer open, maar doet dat niet.

Net als de coffeeshops Easy Going en Cool Running blijft de shop gesloten tot een uitspraak van de Raad van State komend voorjaar. Dat liet voorzitter Marc Josemans van de Vereniging van Officiële Coffeeshops in Maastricht (VOCM) donderdag weten.

De gemeente berichtte donderdag dat alle coffeeshops in Maastricht weer open mogen. Maar van de 14 zijn er sinds september al 11 open. De andere drie willen eerst weten wat de Raad van State bepaalt over het discrimineren van buitenlanders, die van burgemeester Onno Hoes de coffeeshops niet in mogen.

Wegens overtreding van dit verbod sloot Hoes 13 van de 14 coffeeshops in mei en juni van dit jaar voor 3 maanden. Smokey ging voor 6 maanden dicht omdat de politie daar een minderjarige gast had getraceerd.

Bevolkingsregister

De coffeeshops in Maastricht blijven verplicht om de klant een uittreksel uit het bevolkingsregister te vragen. Volgens Josemans gebeurt dat behalve in Eindhoven en Maastricht nergens in Nederland.

''Klanten in coffeeshops hoeven zich geen zorgen te maken over hun privacy: de gemeente hoeft niet te weten waarom dit uittreksel aangevraagd wordt'', stelt de gemeente. ''Ook in de coffeeshop worden de persoonsgegevens niet geregistreerd.''

Maar Josemans zegt dat met het uittreksel wel degelijk iedere aanwezige klant door het politieregister wordt getrokken. ''Niet alleen of je daadwerkelijk Nederlander bent, maar ook of je nog verkeersboetes hebt openstaan'', aldus Josemans. Dit beleid jaagt volgens hem ook Nederlandse klanten naar de illegale straatdealers.

Volgens Josemans zijn er op dit moment dan ook niet veel redenen om in Maastricht een shop te openen. "De Nederlandse klant wordt momenteel opgejaagd."

Josemans stelt ook vast dat de dood van een 28-jarige man op 1 december in Maastricht door anderen wordt gekoppeld aan de overlast die straatverkopers veroorzaken. "Dit soort incidenten kwamen voor de invoering an I Criterium toch minder vaak voor." Josemans eist opheldering over het schietincident.

Volgens het I-criterium mogen alleen ingezetenen van Nederland coffeeshops bezoeken. Buitenlandse consumenten veroorzaken volgens Hoes veel drugsgerelateerde overlast.