Toenmalig VVD-wethouder Jos van Rey heeft partijgenoot Ricardo Offermanns in september 2012 gebeld om hem informatie te geven over de burgemeestersbenoeming in Roermond. 

Dat bleek donderdag bij de rechtbank in Rotterdam, waar een getapt telefoongesprek werd afgespeeld.

Offermanns was in de race voor de functie. Van Rey, zelf adviseur van de sollicitatiecommissie die zich boog over de benoeming, vertelde Offermanns welke vraagstukken hem tijdens het sollicitatiegesprek voorgehouden zouden worden.

Zo zou het onder meer gaan over veiligheid, vertelde Van Rey aan Offermanns. De vertrouwenscommissie zou een situatie schetsen waarbij een groot evenement in de stad zou plaatsvinden, maar waarbij geen politiecapaciteit zou zijn. ''Hoe ga je dat aanpakken?'', zegt Van Rey in het afgespeelde gesprek.

Maar Offermanns zou ook bevraagd gaan worden over een kwestie waarbij de integriteit van een raadslid en mogelijk een wethouder vlak voor een raadsvergadering in het geding komt. Van Rey hield Offermanns voor dat in zo'n geval het onderwerp van de agenda moest.

In het gesprek is vooral Van Rey aan het woord en antwoordt Offermanns een aantal keer met ''oké''. Offermanns hield het gesprek niet af. ''Ik was er ook helemaal niet mee bezig.'' Hij zei dat hij ''met de wetenschap van nu'' het gesprek had moeten afhouden.

Van Rey zit overigens ook in de zaal.

Vreemd

Offermanns liet eerder op de ochtend weten dat hij het vreemd vindt dat hij wordt beschuldigd van ambtelijke corruptie. ''Dat meen ik echt. Er wordt gesuggereerd dat ik Van Rey zou hebben omgekocht om burgemeester te worden. Je moet een creatieve geest zijn of een bijzondere fantasie hebben om dit te kunnen verzinnen. Dat is nooit gebeurd'', zei hij.

Over de beschuldiging zei Offermanns verder: ''Ik heb nog nooit met zo'n situatie te maken gehad; en dan te boek staan als iemand die zich laat omkopen of omgekocht heeft, dat is een gekke wereld. Zo ken ik mezelf niet en zo kennen anderen mij niet.''

Het Openbaar Ministerie (OM) denkt dat Offermanns partijgenoot Van Rey vorig jaar naar voren schoof als gedeputeerde in ruil voor informatie over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Van Rey was wethouder in Roermond en adviseur van de sollicitatiecommissie. Offermanns was burgemeester in Meerssen.

Offermanns solliciteerde voor de vacature van burgemeester in Roermond en werd voorgedragen, maar zijn benoeming werd voorkomen omdat het OM ingreep. Na alle ophef is hij geen burgemeester meer en ook geen voorzitter meer van de VVD in Limburg.