Nederland maakt zich op voor extreem weer in het westen en noorden. Daar kunnen donderdagmiddag zeer zware windstoten voorkomen, waarschuwde het KNMI. De eerste files kunnen rond 15.00 uur ontstaan.

''Vanwege pakjesavond gaan veel werkenden wat eerder naar huis'', voorspelde de ANWB. Automobilisten kunnen dan geconfronteerd worden met het noodweer. De wegen zullen rond 17.00 uur het drukst zijn.

Het KNMI waarschuwt dat vanaf ongeveer 13.00 uur code oranje geldt voor het westen en noorden van Nederland. Daar kwam om 9.00 uur ook Drenthe bij. In het hele land geldt verder code geel.

Langs de kust kan windkracht 9 voorkomen, en voor het waddengebied verwacht het KNMI een zware storm met windkracht 10 en mogelijk 11. Daarbij komen zware tot zeer zware windstoten voor, in het waddengebied mogelijk zelfs tot 130 kilometer per uur. De zuidwesten wind komt in het binnenland tot windkracht 6 of 7.

Piekmomenten

Weerbureau Weerplaza spreekt van een ''opvallend langdurige storm" met twee piekmomenten. De eerste stormpiek wordt bereikt in de namiddag, aldus Weerplaza, de tweede wordt verwacht aan het begin van de avond. Vanaf dat moment kunnen er ook winterse buien vallen met mogelijk gladheid tot gevolg.

Rond 10.30 werd op Vlieland voor het eerst windkracht 9 gemeten, wat inhoudt dat er sprake is van storm. 

Volgens het KNMI nemen de windstoten pas in de avond en de nacht af. Volgens Weerplaza verdwijnt de storm langs de noordkust pas vrijdag in de loop van de dag.

Voorzorg

Veel instanties en bedrijven wachten de storm niet af en hebben voorzorgsmaatregelen genomen. Verschillende luchtvaartmaatschappijen op Schiphol hebben zo op voorhand 50 vertrekkende vluchten geannuleerd. Het gaat om vluchten naar bestemmingen in Europa, liet een woordvoerster van Schiphol weten.

KLM liet weten een aantal vluchten te schrappen. De luchtvaartmaatschappij adviseert reizigers om reisinformatie via de website goed in de gaten te blijven houden.

Een woordvoerder van de NS laat aan NU.nl weten dat er geen aangepaste dienstregeling van kracht zal zijn. "Mocht er op de dag zelf toch problemen zijn, dan kunnen we regionaal nog aanpassingen doorvoeren. Maar zoals het er nu naar uitziet, is dat niet nodig."

Scholen

Enkele scholen in het noorden gaan donderdagmiddag eerder dicht. De scholen hopen dat alle leerlingen daardoor thuis zijn voordat het echt hard gaat waaien. 

De lessen op de rijksscholengemeenschap in Harlingen vervallen vanaf 10.30 uur. De sinterklaasvieringen van diverse klassen worden een dag verplaatst. 

De Winkler Prins scholengemeenschap in Veendam sluit de duren om 12.30 uur en het Zernike College, met vestigingen in Groningen, Haren en Zuidlaren stopt rond het middaguur. 

Kustwacht

De Kustwacht treft geen bijzondere maatregelen voor de verwachte storm. ''We zijn een 24-uursbedrijf dat altijd paraat is. Ook bij mooi weer kan er immers van alles gebeuren", aldus een woordvoerder.

Standaard geeft de Kustwacht bij windkrachten boven 6 de stormwaarschuwingen van het KNMI aan het scheepvaartverkeer door. In principe is echter iedere gezagvoerder op zee zelf verantwoordelijk voor het wel en wee van het schip. Een haven opzoeken of voor anker gaan in geval van slecht weer, dat zijn beslissingen die aan boord worden genomen.

''Maar we houden alles goed in de gaten en hebben altijd mensen in piketdienst achter de hand", aldus de woordvoerder.

Dijken

De dijkdoorgangen bij Delfzijl worden in de loop van de avond gesloten. De waterschappen Hunze en Aa's en Noorderzijlvest willen zo voorkomen dat water de stad in stroomt als gevolg van de storm en springtij. Langs de Groningse kust tussen Delfzijl en Nieuw Statenzijl wordt een waterstand verwacht van 3,75 meter boven NAP. ''Dat is erg hoog, dat gebeurt niet zo vaak'', zegt een woordvoerder van Hunze en Aa's.

Delfzijl wordt beschermd door vier dijkdoorgangen. Bij een waterstand van 3 meter boven NAP worden die gesloten ''zodat de bewoners de voeten droog houden'', aldus het waterschap.

Langs een deel van de Groningse kust is beperkte dijkbewaking ingesteld. Donderdagmiddag wordt bekeken of die moet worden verscherpt.

112

De noordelijke hulpdiensten roepen alvast op niet zomaar 112 te bellen bij stormschade. Bij de storm in oktober raakte de meldkamer Noord-Nederland in Drachten overbelast, omdat veel mensen belden met problemen die niet dringend waren.

''Bel alleen als er bomen op huizen of mensen dreigen te vallen. Dus niet bij wateroverlast of bomen die omwaaien in tuinen'', zei de woordvoerder van de hulpdiensten tegen RTV Noord.

Oktober

De storm wordt minder heftig dan de storm op 28 oktober. Weeronline verwacht nu bovendien minder schade door omvallende bomen, omdat die in oktober nog vol in het blad zaten.

"Wel is er nu meer stuwing van de zee, waardoor deze storm aan de kust tot meer ellende kan leiden dan de vorige storm." Door de combinatie van springtij en de harde wind worden op sommige plekken dan ook hoge waterstanden verwacht. Uit voorzorg gaan de Oosterscheldekering en de stormvloedkering bij Capelle aan den IJssel dicht.

De vorige storm bereikte een piek van windkracht 12. Weeronline tekent daar wel bij aan dat de vorige storm heftiger uitpakte dan verwacht.

Bekijk de actuele weersvoorspelling l Filenieuws

Heeft u foto's van de storm? Upload ze bij NUfoto.

Zware storm op 5 december

Het KNMI heeft donderdag om 12.00 uur code rood afgekondigd vanwege de storm voor de provincies Noord-Holland, Friesland, Groningen, het waddengebied en het IJsselmeer. © ANP
De vuurtoren van IJmuiden tijdens de storm die over het land trekt. © ANP
Langs de kust van Noord-Holland en op Texel, Vlieland en Terschelling (foto) komt rond het middaguur windkracht 9 voor, wat inhoudt dat er sprake is van storm. © NU.nl/Ron Spliet
De televisieploeg van RTV Noord Holland trotseert de storm op het strand van Egmond. © NU.nl/Rob Amoureus
Een wandelaar bij de haven van Scheveningen, waar het zeewater tegen de kade slaat. © ANP
Medewerkers van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier sluiten de dijkdoorgang in Den Oever uit voorzorg in verband met hoog water. © ANP
In het waddengebied kunnen mogelijk zelfs windstoten tot 130 kilometer per uur voorkomen. © ANP
Een voetganger wandelt met kapotte paraplu. © ANP
Bij een grote kans op zware windstoten geeft het instituut een weeralarm af. © NU.nl/erik neuteboom
Het zwaartepunt van de storm wordt volgens Weeronline aan de kust tussen 15.00 en 16.00 uur verwacht. © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Bij het gemaal in het Friese Roptazijl slaat het water over de dam. © NU.nl/Klaas van der Galiën
Het KNMI waarschuwt voor omvallende bomen. "Ook boomtakken, dakpannen, dakbedekking en gevelplaten kunnen loskomen en rondvliegen. Verder kunnen grote objecten omvallen, zoals bouwsteigers en hijskranen. Kwetsbare verkeersdeelnemers lopen een groot risico." © NU.nl/erik rausch
Langs de kust kan windkracht 9 voorkomen, en voor het waddengebied verwacht het KNMI een zware storm met windkracht 10 en mogelijk 11. Daarbij komen zware windstoten voor © NU.nl/Layla Wijsmuller-Vafi
Garnalenvissers keren uit voorzorg terug naar de haven van Den Oever. © ANP
De wind brengt Sinterklaas in een ongemakkelijke situatie. © NU.nl/Ronnieuwenhuizen
Donderdagochtend was op veel plekken in Nederland nog een mooie zonsopkomst te zien. © NU.nl/Gregory Joha
Meteorologen waarschuwden woensdag al voor de tweede zware storm van dit jaar. © NU.nl/erik rausch
Een fietser heeft wind tegen langs de kust van Katwijk. © NU.nl/Dirk van Egmond
De KNRM oefent voor de kust van Harlingen. © NU.nl/Stefan Postema
De ANWB houdt rekening met een drukkere avondspits, niet alleen door de storm maar ook door Sinterklaasavond. © NU.nl/Hans Vink
Reizigers op het station van Groningen. Vanwege de afgekondigde code rood is het treinverkeer in het noorden van het land stilgelegd © ANP
Bliksem slaat in in de zendmast bij IJsselstein. © NU.nl/Aniek Van der Hoek