Het KNMI waarschuwt voor extreem weer, donderdagmiddag. Vanaf ongeveer 12.00 uur geldt er voor het westen en noorden van Nederland code oranje, de rest van het land geldt vanaf 9.00 uur code geel.

Dat laat het KNMI woensdag weten.

Bij code oranje is er kans op zeer zware windstoten. Het KNMI had eerder op de dag al code geel afgegeven voor donderdag, maar de waarschuwing is nu dus opgeschaald naar code oranje.

Vanaf halverwege de ochtend zijn in het kustgebied zware windstoten mogelijk van 75 tot 100 km per uur. Donderdagmiddag kunnen in het westen en noorden zelfs zeer zware windstoten voorkomen van 100 tot 120 kilometer per uur, met uitschieters in het Waddengebied tot 130 kilometer per uur.

In de avond en nacht nemen de windstoten af.

Stormdepressie

De hevige storm is het gevolg van een krachtige stormdepressie die zich woensdag ten zuiden van IJsland ontwikkelt. Het is de tweede grote storm in een jaar. Dat is sinds 2002 niet meer voorgekomen in Nederland.

Op 28 oktober werden er windstoten van 152 kilometer per uur. Het Nederlandse spoor werd hierbij zwaar getroffen en vielen er twee doden als gevolg van de zware storm.

Een woordvoerder van de NS laat aan NU.nl weten dat er, in tegenstelling tot de vorige keer, geen aangepaste dienstregeling van kracht zal zijn. "Mocht er op de dag zelf toch problemen zijn, dan kunnen we regionaal nog aanpassingen doorvoeren. Maar zoals het er nu naar uitziet, is dat niet nodig."

Avondspits

De avondspits kan druk worden en eerder beginnen dan normaal. ''Vanwege pakjesavond gaan veel werkenden wat eerder naar huis. Onstuimig weer zal bovendien roet in het eten gooien en het verkeer donderdagmiddag parten spelen'', voorspelt de ANWB.

De eerste spitsfiles kunnen volgens de ANWB donderdag al rond 15.00 uur ontstaan. De wegen zullen rond 17.00 uur het drukst zijn. Dat is een uur eerder dan gebruikelijk. De donderdagmiddag is sowieso al het drukste deel van de week op de weg.

KLM

KLM houdt donderdag tientallen toestellen aan de grond vanwege de verwachte noordwesterstorm. Het gaat in totaal om 42 vluchten binnen Europa van zowel KLM als KLM Cityhopper, laat een woordvoerder weten.

De vluchten zijn uit voorzorg geschrapt. Alle passagiers zijn geïnformeerd. Ze krijgen de mogelijkheid om op een andere dag alsnog te vliegen. De overige mensen die donderdag met KLM reizen, wordt aangeraden de site van de vliegmaatschappij in de gaten te houden.

Waterkeringen

Met het oog op verwachte hoge waterstanden sluit Rijkswaterstaat in de nacht van donderdag op vrijdag de Oosterscheldekering en de Algerakering in de Hollandsche IJssel. Ook zullen enkele sluizen worden gesloten. Dat maakte Rijkswaterstaat woensdag bekend.

Groot-Brittannië

Groot-Brittannië zet zich net als Nederland schrap voor extreem weer. Het noorden en oosten van Engeland en Schotland maken zich op voor de winterstorm. Schotland krijgt zelfs te maken met windsnelheden van bijna 130 kilometer per uur.

Het oosten van Engeland loopt risico op behoorlijke overstromingen. Volgens de autoriteiten loopt het gebied aan de Noordzeekust van Northumberland tot Kent het grootste gevaar, door een combinatie van hoogwater, hoge golven en stormachtige wind.

Op sommige plekken kan het zeewater mogelijk zelf stijgen tot het niveau van de overstromingen in Engeland van 1953, hoewel die plaatsen inmiddels een beter beschermd zijn, meldde de BBCGroot-Brittannië houdt rekening met verstoringen van auto- en treinverkeer, stroomuitval en schade aan gebouwen.

Bekijk de actuele weersvoorspelling