De 49-jarige Maikel R. die 22 oktober 2011 op een filefuik inreed, moet in hoger beroep alsnog tien jaar cel en een rijverbod voor tien jaar krijgen. Dat eiste het Openbaar Ministerie (OM) woensdag in hoger beroep in Arnhem.

R. veroorzaakte een fataal ongeluk voor een 35-jarige automobilist, toen hij op de A2 bij Maarssen op de staart van een file crashte. Die file was bewust door de politie gecreëerd om R. tot stoppen te dwingen. Kort daarvoor ramde hij de politieauto’s die hem vanaf Nieuwegein achtervolgden omdat hij in Bruchem had getankt zonder te betalen.

De rechtbank legde 6 jaar cel en 10 jaar rijverbod op. Het OM ziet de crash echter als doodslag in plaats van fatale roekeloosheid.

R. knalde volgens getuigen met bijna onverminderde snelheid de file in, terwijl matrixborden het verkeer waarschuwden voor de opstopping. Hij was tot alles bereid om aan de politie te ontkomen, denkt het OM.

Agenten

Behalve het OM ging ook R. in beroep, zij het tegen een ander onderdeel van de zaak: de poging tot doodslag op zes agenten. R. stelt dat de politieauto’s juist hém tijdens de achtervolging ramden, in plaats van andersom.

Hij was ook bang omdat hij wapens zag bij de agenten. Hij negeerde stoptekens omdat hij verderop wilde stoppen, met getuigen erbij.

R.’s advocaat benadrukte dat de recherche de filefuik een verkeerde beslissing vond. R. wil daarom ten minste strafvermindering: ''Het is gedeelde schuld. Ik heb spijt dat ik tankte zonder betalen, anders was het nooit gebeurd.” Maar volgens het OM staat de ongepaste filefuik in geen verhouding tot de 'eigen schuld van de verdachte en zijn bizarre en levensgevaarlijke rijgedrag’.

R. zit sinds het onderzoek in een rolstoel en zegt dat hij een dwarslaesie heeft. Dat is tot nu toe niet geverifieerd, waardoor het OM hem niet zonder meer gelooft.

Na de fatale crash bepaalden korpschefs dat de politie geen filefuiken meer mocht inzetten zolang beleidsregels ontbreken. Die regels zijn er intussen en gingen 19 november in.