Meteorologen waarschuwen voor een zware storm die donderdagmiddag 5 december wordt verwacht. Windstoten tot 130 kilometer per uur zijn daarbij mogelijk.

Dat melden Weeronline en het KNMI

KNMI heeft inmiddels waarschuwingscode geel voor gevaarlijk weer afgegeven, 

Door een krachtige stormdepressie die zich woensdag ten zuiden van IJsland ontwikkelt krijgt Nederland donderdag te maken met de storm, die in de middag op zijn hevigst zal zijn.

Daarmee wordt Nederland voor het eerst sinds 2002 getroffen door twee zware stormen in één jaar. Op 28 oktober werden zelfs windstoten van 152 kilometer per uur genoteerd en werd vooral het Nederlandse spoor zwaar getroffen.

Bij de storm in oktober kwamen twee personen om het leven. Ook was er sprake van zware schade bij onder anderen particulieren en agrariërs.  

Middag

Volgens het KNMI begint het donderdag in de tweede helft van de ochtend al te stormen in het Waddengebied, met naar verwachting windkracht 9. Deze wind wakkert in de middag verder aan, waardoor het hele noordwestelijk kustgebied dan te maken heeft met storm of zware storm (windkracht 9 of 10). 

Op de Waddeneilanden kan de storm zelfs kortstondig oplopen tot windkracht 11. In het binnenland kan het met windkracht 6 tot 7 flink waaien. In de loop van de avond zal de storm naar verwachting luwen, waardoor sinterklaasavond minder ontstuimig zal verlopen.

Waarschuwing

De politie op de Waddeneilanden Ameland en Terschelling hebben autobezitters opgeroepen om in verband met de storm van nu al hun auto's weg te halen bij de pieren en de lager gelegen parkeerplaatsen. Door de verwachte combinatie van storm en springtij wordt het zeewater opgestuwd en kunnen de parkeerplekken onder water komen te staan.

De politie op Terschelling adviseert om auto's niet op het Havenplein of langs de Willem Barentszkade te parkeren in verband met de verwachte hoge waterstanden. De politie op Ameland liet woensdag al via Twitter weten: ''Auto's vandaag nog verplaatsen naar hoger gelegen parkeerplaats.''

Rederij Doeksen heeft uit voorzorg enkele vaarten op donderdag van Harlingen naar Terschelling en Vlieland en vice versa laten vervallen. Andere afvaarten vertrekken eerder of later, zo meldt de rederij. Afhankelijk van hoe de storm zich ontwikkelt, wordt het vaarschema mogelijk verder aangepast.

De Kustwacht in Den Helder houdt extra mensen achter de hand en heeft een waarschuwing doen uitgaan naar de scheepvaart.

De dijkdoorgang in Den Oever wordt donderdag uit voorzorg gesloten in verband met hoog water.

Zeeuws waterschap

Als de weersverwachting blijft zoals die nu is, neemt het waterschap Scheldestromen uitgebreide maatregelen om de Zeeuwse dijken te bewaken. ''We besluiten dan tot de opperste staat van paraatheid'', aldus het Zeeuwse waterschap woensdag.

In de nacht van donderdag op vrijdag is er rond 04.00 uur 90 procent kans op een waterstand van 3,70 meter boven NAP bij Vlissingen. Het risico dat het opgestuwde zeewater het alarmpeil van 4.20 meter boven NAP bereikt is 30 procent, aldus Scheldestromen.

De Unie van Waterschappen liet weten dat de waterschappen langs de kust ''nog geen extra maatregelen nemen'' vanwege de naderende storm. ''De storm in combinatie met springtij maakt de waterschappen aan de kust extra waakzaam'', aldus de Unie.

Waterkeringen

Met het oog op verwachte hoge waterstanden sluit Rijkswaterstaat in de nacht van donderdag op vrijdag de Oosterscheldekering en de Algerakering in de Hollandsche IJssel. Ook zullen enkele sluizen worden gesloten. 

Bekijk de actuele weersvoorspelling