De machiniste van de sprinter die in april vorig jaar bij Amsterdam Centraal Station tegen een intercitytrein botste, gaat akkoord met een taakstraf van 120 uur.

Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam woensdag laten weten.

Bij het ernstige ongeval op zaterdag 21 april 2012 viel één dode. Bijna tweehonderd mensen raakten gewond. Het ongeval vond plaats op het baanvak tussen Amsterdam CS en station Amsterdam Sloterdijk.

Justitie besloot de vrouw in september strafrechtelijk te vervolgen. Het OM meende dat de machiniste niet oplettend genoeg was. Als ze niet akkoord zou gaan met de taakstraf, had ze zich moeten verantwoorden voor de rechter.

Op het baanvak tussen CS en Sloterdijk was die dag wegens werkzaamheden slechts een enkelspoor beschikbaar.

Opletten

Volgens het OM had de machiniste beter moeten opletten, omdat ze van tevoren wist op welke plaatsen ze rode seinen kon verwachten. ''Alhoewel zij op de hoogte was van het feit dat zij een rood sein zou tegenkomen, is zij dit rode sein gepasseerd terwijl zij beroepshalve aan het bellen was.''

''Mede omdat het in acht nemen van seinen een hoofdtaak is van een machinist, zijn wij van mening dat dit haar strafrechtelijk is aan te rekenen'', stelde het OM.

Justitie hield dinsdag een bijeenkomst voor de slachtoffers van het treinongeluk, waar ze tekst en uitleg kregen over het vervolgingsbesluit. Daar waren zo'n vijftien mensen bij aanwezig. In de trein zaten ruim vierhonderd reizigers.

Persoonlijke afweging  

"De machiniste heeft er na beraad voor gekozen geen gebruik te maken van de mogelijk om in beroep te gaan", reageert de NS. "Dit was een zware persoonlijke afweging."

"NS heeft alle begrip voor het standpunt van de machiniste gelet op de publiciteit en persoonlijke belasting die er bij zo’n zaak komt kijken. Tegelijkertijd blijft NS van mening dat de strafbeschikking een erg zware stap is geweest van het OM." 

"Machinisten doen naar eer en geweten hun werk en geen enkele machinist rijdt ooit bewust door rood. Een ongeval met slachtoffers is één van de ergste dingen die een machinist kan overkomen en deze taakstraf gaat naar de mening van NS dan ook eigenlijk te ver."