Zelfmoord komt veel vaker voor onder mensen met een bijstands-of arbeidsongeschiktheidsuitkering dan onder mensen met een baan.

Dat meldt de Volkskrant op basis van een studie van de GGD, het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Leids Universitair Medisch Centrum dat woensdag verschijnt.

Mannen en vrouwen met een bijstands-of arbeidsongeschiktheidsuitkering plegen maar liefst vijf tot bijna acht keer vaker zelfmoord.

De instanties bekeken gegevens van iedereen die tussen 2002 en 2011 overleed door zelfdoding. Dit waren gemiddeld vier mensen per dag.

Oorzaak

Onderzoekster Rense Gilissen van GGD Den Haag zegt in de Volkskrant dat oorzaak en gevolg niet te achterhalen zijn. "Voor preventiemaatregelen maakt dat niets uit."

Want het kan ook zo zijn dat mensen juist door depressieve en suïcidale gevoelens hun baan verliezen.

Het onderzoek is uitgesplitst in geslacht en type uitkering. Het verband tussen het ontvangen van een uitkering en zelfdoding blijkt het sterkst bij vrouwen en bij een arbeidsongeschiktheidsuitkering. Onder vrouwen met een dergelijke uitkering komt zelfdoding 7,8 keer vaker voor. Bij mannen is dit vijf keer.