Prins Bernhard heeft de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) onderzoek laten doen naar Edwin de Roy van Zuydewijn, die op dat moment een relatie had met zijn kleindochter prinses Margarita. Drie vragen over hem.

Wie is Edwin de Roy van Zuydewijn?

De Roy van Zuydewijn (Amsterdam, 19 juni 1966) werd bekend door zijn huwelijk met prinses Margarita de Bourbon de Parme in 2001. Het paar scheidde in 2006.

Margarita is de oudste dochter van prinses Irene en prins Carlos Hugo van Bourbon-Parme. De Roy van Zuydewijn studeerde in Amsterdam en in de VS en werd ondernemer.

Waarmee kwam De Roy van Zuydewijn in opspraak?

Halverwege zijn huwelijk bezorgde het stel het Koninklijk Huis grote problemen door in interviews veel kritiek te uiten op onder anderen toenmalig koningin Beatrix.

Zijn scheiding van Margarita (door haar aangevraagd wegens 'duurzame ontwrichting') ging gepaard met veel rumoer.

Het paar zag elkaar vaak voor de rechter, over de inboedel, de hond en geluidsbanden. Margarita stuurde aan op een verzoening met haar familie. De Roy van Zuydewijn sleepte ook derden voor de rechter, onder meer over publicaties. Vorig jaar zocht de Belastingdienst hem wegens een schuld.

Wat is zijn kritiek?

De Roy legt de schuld van alle tegenwerking bij 'Trix', zoals hij de toenmalige koningin meestal noemde. Zij zou hem niet hebben zien zitten.

Het paar zou zijn afgeluisterd en geobserveerd. De veiligheidsdienst ging zijn gangen na in opdracht van het Kabinet der Koningin, dat op eigen houtje had gehandeld.

De betrokken ministers sturen hem in 2003 een excuusbrief omdat eerder ten onrechte was ontkend dat er wel degelijk een antecedentenonderzoek naar De Roy van Zuydewijn had plaatsgevonden.

Toenmalig premier Jan Peter Balkende blijft met steun van minister Piet Hein Donner (Justitie) overeind in de Tweede Kamer, waar hij zich moet verantwoorden voor die onderzoeken. Ook zou de Rijksvoorlichtingsdienst De Roy hebben dwarsgezeten. Al met al heeft zijn reputatie en zijn bedrijf grote schade geleden, aldus De Roy van Zuydewijn.