In 2012 heeft de politie ten opzichte van een jaar eerder bijna een kwart meer incidenten geregistreerd waarbij racisme een rol speelt. 

Dat meldt het NRCV-programma Altijd Wat dinsdagavond. In 2011 werden in totaal 1.700 'raciale incidenten' gemeld, en in het afgelopen jaar is dit aantal gestegen naar 2.100: een stijging van 23 procent.

Het Verwey-Jonker Instituut onderzoekt sinds 2010 in opdracht van de Anne Frank Stichting het aantal meldingen van bedreigingen, belediging en geweld waarbij racisme een rol speelt. 

"Op alle fronten is in 2012 het aantal incidenten gestegen", zegt onderzoeker Bas Tierolf. Het aantal geweldsincidenten stijgt volgens Tierolf het sterkst: van 250 naar ruim 400 gevallen. 

Rijtje

Tierolf benadrukt tegenover NU.nl dat het rapport pas over drie weken verschijnt, en dat in het rapport weinig conclusies over de cijfers zullen worden getrokken. "Het is een vrij droge rapportage, waarbij we de cijfers op een rijtje hebben gezet". 

Tierolf heeft voor zijn onderzoek gebruikt gemaakt van de gegevens van de nationale bank van de politie. Daarin zijn alle meldingen die de politiekorpsen in Nederland krijgen opgeslagen. Vóór 2010 werden de gegevens op een andere manier verzameld.