De hoofdverdachte in de kunstroofzaak, Radu Dogaru, gaat in beroep tegen zijn celstraf, die de rechter in Boekarest vorige week oplegde. 

Dat heeft zijn advocaat aangekondigd, zo meldt de Roemeense televisiezender Antena 3 dinsdag.

Dogaru werd vorige week net als zijn handlanger Eugen Darie veroordeeld tot zes jaar en acht maanden celstraf voor hun aandeel in de schilderijenroof uit de Rotterdamse Kunsthal in oktober vorig jaar.

Dogaru haalde de zeven doeken uit het museum, samen met een nog voortvluchtige hoofdverdachte, en Darie vervoerde ze naar Roemenië.

Darie gaat ook in hoger beroep. Maandag maakte het Openbaar Ministerie in Boekarest bekend het vonnis tegen de beide verdachten ook te gaan aanvechten.

Opmerkelijk

Het hoger beroep van Dogaru is opmerkelijk, omdat zijn advocaat tijdens de laatste zitting zei uit te willen komen op een straf van zeven jaar. De aanklager zette in op bijna de maximumstraf: achttien jaar voor diefstal met uitzonderlijk ernstige gevolgen. De rechter schold Dogaru en Darie een deel van de straf kwijt omdat zij alles bekenden.

Dinsdag gaat de rechtszaak verder tegen de andere vier verdachten, van wie er een nog op vrije voeten is. De rechter heeft vijf getuigen opgeroepen die door hem worden gehoord.