Richard van O., de ex-man van kindermisbruiker Robert M., komt uiterlijk half december voorwaardelijk vrij.

Richard van O., de ex-man van kindermisbruiker Robert M., komt uiterlijk half december voorwaardelijk vrij. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bevestigd. Op welke dag hij uit zijn cel mag, kon een woordvoerster niet zeggen.

Van O. heeft twee derde van zijn gevangenisstraf uitgezeten en mag daarom binnenkort zijn cel verlaten. 

Het gerechtshof in Amsterdam veroordeelde hem eerder dit jaar tot 4,5 jaar cel, na een eis van twaalf jaar. M. kreeg negentien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor het misbruiken van tientallen (zeer) jonge kinderen. Hij legde veel hiervan vast op beeld.

Voorwaarden

Justitie wilde niets zeggen over de voorwaarden waarop Van O. vrij komt. Ook is niet bekend of hij bescherming krijgt bij zijn terugkeer in de maatschappij.

Zijn advocaat Erik van Kregten kon hier dinsdag eveneens niets over kwijt. ''Formeel weet ik nog niet welke voorwaarden opgelegd gaan worden.'' Hij benadrukte dat zijn cliënt bereid is mee te werken. Waar Van O. gaat wonen, is niet bekend. Volgens Van Kregten blijft hij wel in Nederland.

Privé-oppas

Half oktober werd bekend dat het huwelijk van Van O. en M. strandde. ''Van O. wil meer afstand nemen van Robert M'', liet zijn raadsman toen weten. ''De liefde is over.''

Tijdens het proces bleek dat M. zijn wederhelft vooral heeft gebruikt om zich in Nederland staande te kunnen houden en zich in een positie te manoeuvreren die hem in staat stelde systematisch kinderen te misbruiken.

M. werkte enkele jaren in diverse kinderdagverblijven en fungeerde in zijn vrije tijd als privé-oppas. Zijn zaak loopt nog in cassatie.